Lehis: ootame presidendi otsust

Kadri Põlendik 07. mai 2014, 16:21

Täna vastu võetud käibemaksu seaduse muudatuse vastu olnud maksumaksjate liidu juhatuse liige Lasse Lehis ütles, et huvigrupid ootavad nüüd presidendi otsust seaduse väljakuulutamise kohta.

"Ega ta ju sisuliselt ei ole muutunud. Me ei ole sellisel kujul selle seadusega kindlasti nõus," kommenteeris Lehis täna riigikogus 45 poolthäälega vastu võetud käibemaksu seaduse muudatust, millega peavad maksukohustuslased hakkama käibedeklaratsiooni lisas andma detailset infot tehingutest, mis on suuremad kui 1000 eurot.

Lehise sõnul ei ole huvigruppidel praegu muud teha kui oodata, kas president otsustab seaduse välja kuulutada või mitte. Sama eelnõu oli riigikogus ka eelmisel aastal ja seadus võeti vastu, kuid siis jättis president seaduse välja kuulutamata, viidates vastuolule põhiseadusega.

"Me ei tahaks tema töösse väliselt sekkuda," ei tahtnud Lehis ennustada, millise otsuse president teha võib. "Ma usun, et tema meeskonnal on materjalid olemas, mis riigikogus on esitatud, sealhulgas meie organisatsioonide seisukohad. Ta saab need läbi töötada ja otsuse teha, aga sisuliselt eelnõu on ju sama," lisas Lehis.

Täna tulnud uudist selle kohta, et ettevõtjatele vastu tulles lisati eelnõusse võimalus taotleda uuele deklareerimise süsteemile üleminekuks pikendust, ei pidanud Lehis oluliseks. "See võib üksikult kellegi probleeme lahendada, aga me arvame, et andmebaasi koostamine on iseenesest ebavajalik, nii et see rakendussäte ei saa meile vastuvõetav olla, kui me põhiasjaga nõus ei ole," sõnas ta.

Lehis tõi välja, et sisuliselt on uuendatud eelnõu samasugune nagu selle varasem versioon. Ta tunnistas, et seletuskiri on küll palju paksem ja lahendati teisejärgulised probleemid, mis puudutasid notarite kutsesaladusi ja üleminekuperioodi, kuid endiselt ei anna seletuskiri vastust, kas selline kohustus on proportsionaalne.

"Meie arvame, et ei ole vaja, ministeerium arvab, et on vaja, ja president peab otsustama. Siin vahepealset varianti ma ei oskagi välja pakkuda. Ta kas tuleb tervikuna või ei tule üldse, muud võimalust ei ole," tõdes Lehis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2014, 13:59
Otsi:

Ava täpsem otsing