Ukrainas toimuv langetab Jaapani börsi

08. mai 2014, 00:00

Võib tunduda kummaline, kuidas teisel pool maailma toimuv mõjutab Jaapanit, kuid me elame globaliseerunud maailmas. ­Eile toimus Jaapani börsil korralik aktsiate kukkumine. Et Ukrainas on olukord pinev, siis otsisid investorid Jaapani jeenist turvalisust, ajades selle kursi USA dollari suhtes üles. See oli aga kõrvakiil Jaapani eksportööridele.

Iseenesest on kummaline, et Jaapanit peetakse Venemaa kasvanud aktiivsuse juures turva­sadamaks. Jaapani ja Venemaa vahel ei valitse isegi rahu, vaid on II maailmasõja lõpus sõlmitud vaherahu. Jaapanil on nõue Kuriili saarte suhtes. Hiinaga on Jaapanil pinevuse objektiks asustamata  väikesaarekesed Ida-Hiina meres, mille ümber näidatakse teineteisele sõjalaevastikke ja lennukeid. Kummaline on sellises olukorras näha jeenis turvavaluuta staatust. Lisaks on Jaapanil hiiglaslik võlakoormus. Ka ei mõista ma seda, miks on euro nii tugev. Ei tohiks tunduda just turvasadamana piirkond, mis sõltub tugevalt Venemaa maagaasist ja vähemal määral naftast ning kellel on Venemaaga tihedad väliskaubandussuhted.

Topixi indeks kukkus eile 2,6%. Kukkusid kõigi 33 tööstusharu allindeksid. Nikkei 225 indeks langes 2,9%, 14 033,45 punktile. Jeen tugevnes kõrgeimale tasemele 14. aprillist alates. Jaapanis lõppesid kaks päeva kestnud riigipühad ja nüüd oli investoritel võimalus maailmas ja Jaapanis toimunule reageerida. Tugevam jeen on mõru pill Jaapani eksportijatele. Oma toodangust 46% Põhja-Ameerikasse müüva Honda Motori aktsia hind langes 2,9%.

“Turul müüdi aktsiaid Ukraina olukorra pärast, mis aitas jeenil tugevneda,” ütles Sumitomo Mitsui varahalduse vanemstrateeg Masaru ­Hamasaki Bloombergile. “Lähiajal puudub selge lahendus. Turg on mures igapäevaste uudiste ­tõttu Ukrainast.”

Neile, kes on Jaapanisse investeerinud konkreetsete ettevõtete aktsiate ostude, fondide või investeerimishoiuste kaudu, võiks jeeni tugevus rõõmu valmistada. Paraku ei rõõmusta, sest see toob kaas aktsiate kukkumise. Nokk kinni, saba lahti. Nokk lahti...

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2014, 18:57
Otsi:

Ava täpsem otsing