Ehitusfirmadel nõrk kvartal

09. mai 2014, 00:00

Eile avaldasid esimese kvartali majandustulemused Merko ja Nordecon, mis mõlemad valmistasid analüütikutele pettumuse. Tulemusi mõjutasid nii erakorralised kulud kui ka Ukraina kriis.

Merko Ehituse esimese kvartali puhaskasum langes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 1,1 miljoni euro võrra. Nõrk oli ka käibe kasv, mis suurenes ainult 2 protsenti.

Merko juhatuse esimees Andres Trink peab esimese kvartali tulemusi ootuspäraseks, kuid hoiatas, et järgmise 12 kuu jooksul ei ole ehitussektoril ees just kõige paremad ajad. “Märkimisväärne on, et kontserni müügitulust enam kui kolmandiku moodustas väljaspool Eestit teenitu, millesse on olulise panuse andnud meie Läti tütarettevõtte eelmisel aastal sõlmitud ehituslepingud. Tänavu prognoosime Balti riikides ehitustellimuste mahu 10–15% langust, mis on osalt seotud riigihangete mahu vähenemisega. Samuti on Ukraina kriis suurendanud määramatust, mis teeb ilmselt osa erasektori tellijaid projektide käivitamise suhtes ettevaatlikuks ning see omakorda mõjutab ehitustellimuste mahtu. Seega ei paista lähema 12 kuu jooksul ehituses ees just kõige paremad ajad,” ütles Trink.

Pangad ootasid enamat. Swedbank ootas Merko puhaskasumiks 1,64 miljonit eurot, LHV Pank 1,4 miljonit eurot. Puhaskasumit mõjutas erakorraline kulu seoses OÜ Gustaf Tallinn võõrandamistehinguga dividendidelt arvestatud tulumaksukulu summas 0,3 miljonit eurot. Käibeks prognoosis LHV 50,3 miljonit ja Swedbank 55,67 miljonit.

Trinki sõnul jätkus esimeses kvartalis Balti riikide pealinnades stabiilne korterituru areng. “Käivitasime enam kui saja korteri arenduse ning müüsime sadakond korterit. Eeldusel, et turu areng püsib samal kursil, plaanime tänavu Balti riikides kokku investeerida elukondliku kinnisvara arendusse 45–50 miljonit eurot, mille raames jätkame juba alustatud 475 korteri ehitust ning käivitame 500–550 uue korteri ehituse. Iga konkreetse arendusprojekti käivitamine sõltub hinnangust turusituatsioonile,” lisas Trink.

Esimeses kvartalis müüs Merko kokku 99 korterit kogumaksumusega 9 miljonit eurot (käibemaksuta), mullu esimeses kvartalis 57 korterit maksumusega 6,2 miljonit eurot. Esimeses kvartalis sõlmiti uusi lepinguid kogumahus 48,6 miljonit eurot, kvartali lõpus oli tööde jääk 224 miljonit eurot. Tänavu plaanib Merko investeerida elukondliku kinnisvaraarenduse valdkonda Baltimaades 45–50 miljonit eurot.

Suuremate objektidena olid esimeses kvartalis töös Tondiraba jäähalli ja Hilton Park hotelli ehitus ning Põhja-Eesti Regionaalhaigla Mustamäe korpuste rekonstrueerimine Tallinnas, Polipaks NT tootmis- ja logistikakeskuse ehitustööd Marupes ning multifunktsionaalse kontserdikeskuse ehitustööd Liepajas.

Nordeconi tulemused alla ootuste. Nordeconi esimese kvartali puhaskahjum suurenes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 370 000 euro võrra. Tulemustele avaldas negatiivset mõju ka Ukraina grivna odavnemine.

Ehitusfirma müügitulu langes võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga 13,1%, 23,54 miljonile eurole. Swedbank ootas käibeks 24,56 miljoni eurot, LHV Pank 20,9 miljonit eurot.

Ettevõte märkis majandusaruandes, et esimeses kvartalis moodustavad põhiosa teenitud müügitulust enamasti möödunud aastal alustatud projektid. Järgmistel kvartalitel hakkab müügitulu koosseisus järjest rohkem suurenema hetkel kehtivate turu- ja konkurentsitingimuste valguses sõlmitud lepingute osakaal.

Grivna kukkumine tõi suure kursikahju. Ka Ukraina grivna avaldas Nordeconile negatiivset mõju. Ligikaudu 27% suurune Ukraina grivna odavnemine tähendas grivnat arvestusvaluutana kasutavatele kontserni ettevõtetele eurodes võetud kohustuste ümberhindamist. Finantskulude koosseisus kajastatud kursikahjumiks kujunes 776 000 eurot. Eelmine aasta sai Nordecon kursikahjumiks 41 000 eurot.

Nordeconi puhaskahjumiks kujunes tulenevalt eelnevast 1,02 miljonit eurot, millest kontserni emaettevõtte aktsionäridele kuuluv puhaskahjumi osa moodustas 1,07 miljonit eurot. Swed­bank ootas puhaskahjumiks 0,98 miljonit eurot, LHV 0,9 miljoni euro suurust puhaskahjumit. Eile enne tulemuste avalikustamist sulgus Nordeconi aktsia 4% miinuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. May 2014, 20:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing