Madalat inflatsiooni veel mõneks kuuks

1321-aripaev 08. mai 2014, 12:01

Eesti väga madal inflatsioon saab pärast suvekuid lõpu ja hakkab järjest tõusma, teatas rahandusministeerium.

Aprillis hinnad märtsiga võrreldes ei muutnud ning aastases võrdluses püsis inflatsioon 0,2 protsendil, näitavad statistikaameti andmed.

Väliskeskkonna mõjude tõttu on inflatsioon jätkuvalt väga madal. Alanenud toorainehinnad, globaalsete hinnasurvete puudumine ning tugev euro on kaasa toonud impordihindade languse, kommenteeris ministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Viimastel kuudel mõjutas hindu ka elektri odavnemine. Elektri börsihind on alanenud väga madalale tasemele, lisaks langetati aprillis võrgutasusid. Seetõttu oli elekter ja gaas kodutarbijatele 7% ning kaugküte 4% odavam kui aasta tagasi.

Madal inflatsioon jääb püsima ka suvekuudel ning hakkab seejärel järjest kiirenema. See on seotud teenuste kallinemise, aiasaaduste aastataguse madala võrdlusbaasi ning maailmaturul osa toiduainete hinnatrendiga. Teenuste hinnatõusu põhjustavad palgakasvuga kaasnev hinnasurve ning tasuta kõrghariduse taandumine septembris.

Eurotsoonis kiirenes hinnatõus esialgsel hinnangul aprillis 0,7 protsendini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. May 2014, 12:47
Otsi:

Ava täpsem otsing