Puhkepäev. Skandaalne Cannes’i võidufilm: midagi enamat kui lihtsalt pikantsed lesbistseenid

09. mai 2014, 00:00

Parem hilja kui mitte kunagi. See lause kehtib hästi filmi “Ad?le’i elu: 1. ja 2. peatükk” kohta, mis pea aasta tagasi võitis Cannes’i filmifestivali ja linastub  tänasest viimaks ka Eesti kinodes.

Film jutustab 17aastase Ad?le’i (Ad?le Exarchopoulos) eneseotsingutest. Põgus suhe temasse armunud noormehega lõpeb kiiresti, keskkoolineiu elu muudab hoopis tutvumine kunstitudeng Emmaga (Léa Seydoux).

Skandaalse mekiga linateos. Filmi ingliskeelne pealkiri on “Blue Is the Warmest Colour” (“Sinine on kõige soojem värv”) – see iseloomustab hästi filmi sisu. Emma lühikesed juuksed on filmi alguses sinised. Sama erksalt algab ka noorte armulugu. Filmi edenes kasvab sinine juuksevärv välja, teises peatükis on see praktiliselt kadunu. Sama rada läbib ka noorte suhe, seegi hakkab kuluma.

Film on tekitanud ohtralt furoori, sest seal on veerandtunni jagu lesbilisi seksistseene, mille kohta kriitikud lajatasid “Uskumatult realistlikud! Erootika uus dimensioon!”.

Lisaks sellele on pälvinud palju tähelepanu lavastaja Abdellatif Kechiche’i väidetav vaimne vägivald peategelasi kehastanud Exarchopoulosi ja Seydouxi arvel. Näitlejatarid  kinnitasid hiljem, et lõputu seksistseenide uuesti ja uuesti filmimine oli nende jaoks alandav. Kurtis ka ülejäänud võttemeeskond. Kõige selle taustal tekib küsimus, äkki oli filmi ümber seebivahtu rohkem kui film ise väärt?

Ei nõustu, skandaalne linateos on vaatamist väärt. Kindlasti nooremale publikule – seal on täiskasvanuks saamise võlu ja valu. Põnev on see ka vanemale publikule, kelle jaoks naistevaheline armastus on ehk siiani tabu.

Veniv tee lõpplahenduseni. Kiitus mõlemale näitlejatarile. Eriti noorukesele Exarchopoulosile, kellest loodetavasti kuuleb edaspidigi. Jääb vaid loota, et Hollywoodi popkorni-maiguline kinotööstus teda oma kütke ei haara.

Kui midagi ette heita, siis filmi pikkust. Kolmest tunnist jääb puudu napp minut. Lõpplahenduseni saanuks jõuda kiiremini. Iseasi, kas see ongi lõpplahendus.

Õhku jäi küsimus, kuidas ja kas Ad?le’i ja Emma eluteed võiksid veel ristuda. Miks nii, vaadake juba ise.

 

Hinnang

 • “Ad?le’i elu: 1. ja 2. peatükk”

Hinnang: 8

Režissöör: Abdellatif Kechiche
Osades: Ad?le Exarchopoulos, Léa Seydoux, Salim Kechiouche jt
Kinodes alates: 9.05

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  08. May 2014, 16:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing