Ravimihiidudel põhjust rõõmuks

09. mai 2014, 00:00

Ootamatult on nn apteekide seaduseelnõust välja visatud omandi- ja asukohapiirang, mis tähendab suurtele ravimite jaemüüjatele rõõmusõnumit.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof teatas Äripäeva sõsarväljaandele Meditsiiniuudised, et nn apteekide seaduseelnõust visati välja apteekide omandipiirang. See tähendab, et apteekide suuromanikuks ei peagi eelnõu järgi tulevikus olema proviisorid, nagu sotsiaalkomisjoni endise esimehe, praeguse aseesimehe Margus Tsahkna esitatud eelnõus kavandati. Ketiapteeke ei ähvarda muudetud eelnõus seega enam surmahoop ja ravimihiiud võivad rõõmustada.

Äripäevale on vihjatud, et Tsahkna esitatud eelnõus oli omandipiirang teadlikult sees eeldusega, et nii radikaalne muudatus läbi ei lähe ja lõpuks tuleb eelnõu siiski suuri apteegikette soosiv. Tsahkna ise ütles eile, et eelnõu kohta liigub igasuguseid konspiratsiooniteooriaid. Ta märkis, et proviisoritest seadusega apteekide omanike tegemise kogemus on olemas näiteks Ungaris, kus riik toetas apteekreid ka soodsate laenudega. Tsahkna sõnul saavad eelnõu järgi proviisoritest siiski tervishoiutöötajad, kuigi omandipiirang jääb vähemalt esialgu kõrvale.

Eelnõust visati välja asukohapiirang, mille kohaselt tohtinuks ühes hoones asuda vaid üks apteek. Selle piirangu kadumine on kindlasti meeltmööda Soome apteegiketile Yliopiston Apteekki, kes on avaldanud soovi laieneda.

Ühes majas mitu apteeki. Küll aga jäi eelnõusse ja sai ka täpsustuse piirang, mille kohaselt ei tohi tulevikus ravimite hulgimüüjad omada osalust apteegis. Täiendusena lisati, et konkurentsiamet hakkab hindama, kas hulgimüüjal on apteegis või apteegiketis oluline mõju või mitte. Tsahkna ütles, et nii ravimiamet kui ka sotsiaalministeerium on avaldanud arvamust, et seoses hulgi- ja jaemüügi lahutamisega on tulevikus oodata suuri vaidlusi, sh kohtuvaidlusi – näiteks selles, mis puudutab võimalikke peidetud huve.

Aastaid on räägitud, et meedia- ja ravimiärimees, Magnumi kontserni omanik Margus Linnamäe omab apteegiäris suuremat kontrolli, kui ametlikult näha on. Näiteks kuulub Südame­ap­teegi kett Tarmo Laanetule, kes on kunagine Magnum Me­dicali juht. Südameapteeki on riigikontroll nimetanud Magnumi mõjusfääris olevaks. Apotheka ketti on riigikontroll samuti nimetanud Magnumi mõjusfääris olevaks – kett kuulub Margus Linnamäe vennale Aivar Linnamäele ja end pangakonto taha peitvale kaasomanikule.

Linnamäe nimetab oma osalust apteegiäris läbipaistvaks. “Minu osalused apteegisektoris on avalik info ja äriregistrist näha. Oman Magnumi kaudu Terve Pere Apteeki, mis kasutab Apotheka kaubamärki,” on Linnamäe Äripäevale öelnud.

Eelnõuga kiire. Tulevikus ei tohi apteekide omanikud olla siinsed suured ravimite hulgimüüjad Magnum ja Tamro, mõlemal on praegu apteegiketid.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo Pikhofi sõnul on tal nn apteekide eelnõu kohta veel rida mõtteid, kuid pole aega neid menetleda, sest eelnõuga on kiire. Eelnõu on teisel lugemisel järgmisel kolmapäeval ja kolmandal lugemisel neljapäeval. Eeldatavalt järgmisel neljapäeval kell 13 peaks see olema vastu võetud. “Kas president selle ka heaks kiidab, on eraldi teema,” lausus Pikhof.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. May 2014, 18:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing