Rootslaste võlamure kardetust suurem

Sirje Rank 08. mai 2014, 09:24

Rootsi keskpank avaldas kolmapäeval uuringu, millest nähtub, et erasektori võlaprobleem on kardetust suurem.

Näiteks kodulaenu omanikul moodustab võlatase keskmiselt 370% kasutada olevast tulust ning võlataak on suurem madalama sissetulekuga inimestel. Ettekujutus, et laenud on peamiselt noortel suure sissetulekuga inimestel, ei vasta tõele.

Keskmise näitaja järgi, mida avalikustab statistikaamet, on rootslaste võlakoormus 174% kasutada olevast tulust, kuid keskmise numbri sees on ka need majapidamised, millel laenu ei ole. Keskpanga uuring on selles osas täpsem, lähtudes pankadelt saadud andmetest.

2010. aastal tõstis Rootsi keskpank baasintressi määra, et laenubuumi ohjeldada.

Praeguseks on seda sammu kritiseerinud erimeelsuste tõttu Rootsi keskpangast lahkunud ökonomist Lars Svensson ja ka nobelist Paul Krugman, kes väidavad, et see on suurendanud Rootsis deflatsiooniriski. Märtsis alanesid hinnad 0,6%. Deflatsioon raskendab veelgi võlgade tagasimaksmist.

Keskpanga peamine kartus on, et kõrge võlakoormaga majapidamistel ei ole piisavat puhvrit puhuks, kui töötus tõuseb või laenu intressimäärad kerkima hakkavad. See võib järsult vähendada eratarbimist ja mõjutada negatiivselt kogu majandust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. May 2014, 10:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing