Kasvav tarbimine aitab naftafirmad jalule

Rainer Saad, Harry Tuul 12. mai 2014, 18:27

Eelkõige USAs kasvanud tarbimine on tõstnud naftatoodete hindu ja seeläbi ka ettevõtete kasumeid, mis omakorda on pannud ka börsihinnad kerkima.

Sel aastal on energiasektori tõus olnud Standard & Poor's 500 indeksis paremuselt teine ning investorites on tärganud lootus, et aastaid kehva esitlust näidanud naftaaktsiad on lõpuks jalad alla saanud.

Nii on S&P energiasektor aasta algusest tõusnud 6,5%, olles sellega paremuselt teine sektor kommunaalettevõtete järel, mille indeks on tõusnud peaaegu 17%. Tervishoid on energiasektori järel 5%-lise tõusuga kolmas.

Reeglina mõjutab energiasektori aktsiahinna liikumist nafta maailmaturu hind, nõudlus ja pakkumine, alternatiivenergiate kasutus, maailmamajanduse olukord ning kindlasti ettevõtete juhtkondade otsused.

Suurimaks muutujaks tänavu võid pidada lõpptoote hinnatõusu. Nii on käesoleval aastal USAs tarbimise suurenemise tõttu hakanud tõusma bensiini hinnad. GasBuddy.com andmetel maksab USAs pliivaba bensiinigallon 3,657 dollarit, mis on üheksa kuu kõrgeim hind.

Samas maailmaturul on sel aastal USA nn WTI toornafta hind võrreldes aasta algusega olnud peaaegu muutumatu ning Põhjamere Brent toornafta barreli hind on tõusnud ligi 1%. Ka võrreldes aktsiahindadega on see olnud väike muutus, sest mitmete suurte naftafirmade aktsiad on sel aastal korralikult tõusnud.

Aktsiad rallivad

Norra naftafirma Statoil teatas esimese kvartali majandusaruandes, et tänu kõrgematele bensiinihindadele Ameerika Ühendriikides, kasvas ettevõtte puhaskasum võrreldes eelmise aasta sama ajaga 32%. Statoili puhaskasum suurenes 12 miljardilt Norra kroonilt 15,8 miljardi kroonini (1,9 miljardi euroni). New Yorgi börsil on Statoili aktsia sel aastal tõusnud koguni 29%.

Kanada naftafirma Encana aktsia on sel aastal samuti väga tugeva esitusega olnud. New Yorgi börsil noteeritud Encana aktsia on aasta algusest tõusnud 27%. Kanada naftakompaniil on hakanud oluliselt paremini minema ja see kajastub ka ettevõtte finantsaruannetes. Näiteks eelmisel aastal saadi 236 miljonit dollarit puhaskasumit. Seevastu 2012. aastal oli ettevõtte puhaskahjum 2,8 miljardit dollarit.

Spectra Energy aktsia on sel aastal tõusnud 13%. Ettevõtte esimese kvartali ärikasum enne kulumit (EBITDA) oli 1 miljardit dollarit, mis on ligi 200 miljonit rohkem kui eelmine aasta samal ajal. Aprillis teatas ettevõte 0,335 sendisest kvartalidividendist. Aastadividendiks teeb see 1,34 dollarit.

New Yorgi börsil noteeritud naftaseadmete tootja Schlumbergeri aktsia on aasta algusest tõusnud ligi 15%. Ettevõtte esimese kvartali tulemused olid head, kuna energiafirma puhaskasum suurenes 1,26 miljardilt dollarilt 1,6 miljardi dollarini. Käive suurenes sama ajaga 10,6 miljardilt dollarilt 11,24 miljardi dollarini. Kuid analüütikud arvavad, et Schlumbergeri aktsia hiljutine tõus on olnud liiga kiire ning seetõttu tasuks enne ostmist oodata mõningast langust.

Maailmas suuruselt kolmas naftatootmisteenuste ettevõte Baker Hughes sai esimese kvartali puhaskasumiks 328 miljonit dollarit. Seda on 60 miljoni rohkem kui eelmine aasta samal ajal. Ettevõtte käive suurenes esimeses kvartalis võrreldes möödunud aastaga 500 miljoni dollari võrra 5,73 miljardi dollarini. Aasta algusest on firma aktsia New Yorgi börsil tõusnud 30%.

Turunõudlus pöördus

Investeerimisfirma Guinness Atkinson Global (GA) energiafondi kaasjuhi Jonathan Waghorni sõnul on lõpuks energiafirmadele tähtede seis soodne. "Kolm aastat on energiaturg raskustes vaevelnud," lisas ta. Waghorni sõnul on nõudlus nafta järele stabiilselt kasvamas ja seda mitte ainult arenenud riikides, vaid seda ka arenevates riikides.

100 dollarit barreli eest on tema arvates maailmamajandusele talutav. "Kui maailmamajandus kasvab, teevad seda ka toornafta hinnad," ütles ta. Waghornile meeldivad sellised naftafirmad nagu Devon Energy, Newfield Exploration, Total ja BP. Need aktsiad on aasta algusest tõusnud vastavalt 20%, 41%, 20% ja 6%. GA prognoosib, et aastaks 2020 tõuseb toornafta barreli hind üle 150 dollari, mis on rohkem kui 2008. aasta rekordkõrge 147 dollariline barrel.

Naftašokki pole näha

Investoritele uudiskirja The Schork Report koostaja Stephen Schork ei näe nafta hinnale kiiret tõusu, kui ei peaks juhtuma just pikk tarnekatkestus maailma suurimates naftariikides. Selliseid sündmusi teatakse ka Musta luige teooriana ehk kui suure mõjujõuga raskesti ennustatavaid sündmusi. Schork prognoosib, et USA nn WTI toornafta barreli hind püsib peamiselt 80 ja 100 dollari vahel ning Ukraina kriisil ei saa olla kestvat mõju energia hindadele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. May 2014, 10:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing