Goldman: aktsiatel veel palju tõusuruumi

15. mai 2014, 00:00

Kuigi mõni investor on hakanud kahtlema, kas praegune aktsiahindade tõus saab püsida, usub Goldman ­Sachsi rahvusvahelise varahaldusüksuse üks juhte Sheila Patel, et aktsiatel on veel palju tõusuruumi.

“Ma arvan, et on palju kohti, kust veel väärtust leida,” ütles Patel CNBC-le. “Kui uskuda USA majanduse taastumist, on arenevad turud need, kust tootlust otsida.”

Pärast 2008. aasta finantskrahhi tormasid investorid aktsiatest välja, ostes kulda ning võlakirju. Samuti tegid keskpangad valitsuste võlakirjade tugioste, et toetada hädas olevaid majandusi.

Kuid mõne analüütiku arvates võib arenevate turgude pulliturg olla juba lõpule jõudmas, kuna tavaliselt kestavad pulliturud viis aastat. See on pannud investoreid otsima tootlust arenevatelt turgudelt. Samas pole kõik nii mustvalge olnud, kuna arenenud riikide võlakirjade hinnad on tõusnud kõrgustesse ning arenevad turud pole investorite seas enam soosikud.

Patel usub, et pulliturg ei pruugi ainult viis aastat kesta, kuna näeb aktsiatel veel piisavalt väärtust. “Ma arvan, et see pulliturg kestab kauem kui tavaliselt, kuna on kulunud keskmisest kauem aega veenda inimesi aktsiaid ostma,” ütles ta.

Faber pessimitlik. Viimased viis aastat kestnud aktsiaturgude tõus on andnud palju kõneainet, kuna investorid on hakanud kahtlema, kas tõus mitte otsa ei saa.

Tuntud pessimist Marc Faber ütles aprillis, et tehnoloogiasektori aktsiate langus toob kaasa languse ka teistes sektorites ning seetõttu peaksid investorid oma raha parkima arenevatele turgudele. Teine tuntud pessimist Albert Edwards usub samuti, et investorid ei märka suure deflatsiooniohu ja nõrkade Hiina andmete tõttu hoiatusmärke.

Kuid keskpankade likviidsuse jätkumine peaks aktsiahindu toetama. Absolute Strategy Researchi Euroopa analüütik Ian Harnett usub, et maailma aktsiaturud tõusevad sel aastal veel 20 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. May 2014, 19:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing