Eesti Pank: palgaootust tuleb kärpida

Indrek Kald 15. mai 2014, 12:01

Kui välisnõudluse taastumine viibib, tuleb arvestada palgaootuste kärpimisega lähitulevikus, ütles Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

"Kuigi palgakasv eelmise aasta lõpus veidi aeglustus ning tänavu esimeses kvartalis hõivatute arv kahanes, pole tööjõukulude kasv siiski piisavalt pidurdunud, et viimaste aastate vältel kasvanud tasakaalustamatust tööturul vähendada," märkis ta pressiteates.

Tasakaalustamatus väljendub Soosaare sõnul tööjõu tootlikkuse languses ja selles, et palgakulud suurenevad majanduses tervikuna ettevõtete kasumitest tunduvalt kiiremini. "Surve madala tootlikkuse ja õhukese kasumimarginaaliga ettevõtetele kasvab," lisas ökonomist.

Selleks, et pikemas perspektiivis Eesti majandus kasvaks ja konkurentsivõimeline püsiks, peab tööjõud Soosaare sõnul liikuma tootlikumatesse ettevõtetesse. "See eeldab ettevõtjatelt tõhusamaid investeeringuid inimkapitali ja riigilt tegevusalade vahelist mobiilsust soosivat tööpoliitikat," kinnitas ta.

Statistikaameti andmeil kahanes hõivatute arv esimeses kvartalis aastavõrdluses 0,7%. Kuna tööealine elanikkond vähenes samal ajal 0,9%, jäi hõivatute osakaal tööealiste hulgas ligikaudu samaks. Tööpuuduse määr küll langes, kuid seda varasemast enamate inimeste tööturult eemale jäämise tõttu. Statistikaameti esialgse hinnangu kohaselt kahanes Eesti SKP tänavu esimeses kvartalis 1,9%.

"Juba pikalt kestnud kehva majandusolukorra mõju peegeldubki vähenevas tööga hõivatute arvus. Tööturu olukord on siiski olnud seni parem kui võiks majanduskasvu põhjal arvata. See tuleneb osaliselt sellest, et kinnisvara- ja energeetikasektoris, mis statistikaameti andmeil majanduskasvu pidurdasid, töötab 3% hõivatutest, kuid neis toodetakse 16% SKPst," märkis Soosaar.

Tema sõnul tähendab see, et tegu on suhteliselt tööjõuvaeste harudega. "Lisaks sellele on raskustes veonduse-laonduse tegevusala transiidiga tegelev osa, mitte reisijatevedu, mis annab tööd lõviosale transpordisektori töötajatest," lisas keskpanga ökonomist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2014, 08:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing