Puhkepäev. Tähed astuvad muuseumides üles

16. mai 2014, 00:00

Eesti keel on ikka üks ütlemata lahe keel. Sõna täht võib kasutada vähemalt neljas erinevas kontekstis. Aabitsas viitab see kirjatähtedele, observatooriumis taevatähtedele, filmifestivali punasel vaibal filmitähtedele ja viimastele töörohketele nädalatele tagasi vaadates töö tähe all aja veetmisele. Lisaks on veel olemas jõulutäht, koidutäht, rokitäht, sporditäht, meritäht, algustäht, nimetäht, võõrtäht, suurtäht, trükitäht, rahatäht, tähtpäev, tähtkuju, tähtteos jne.

Homme toimuv kuues muuseumiöö, mille peateemaks “Öös on tähti”, pakubki võimalust kogu sellest rikkalikust tähtede paraadist osa saada. Enam kui 130 muuseumi üle Eesti on oma uksed priilt külalistele avanud, et rikastada huviliste teadmisi, pakkuda elamusi ja lihtsalt toredat ajaveetmise võimalust pere ja sõprade seltsis.

Rahvusarhiivi filmiarhiiv korraldab näiteks jalgrattaretked mööda ajaloolisi filmikunsti tähtteoste võttepaiku Tallinnas. Kunda Tsemendimuuseumis uuritakse gastronoomiavalla tähti ja toidukultuuri. Süvahavva villavabrik-muuseumist minnakse tähistaeva all matkama. Hiiumaa Muuseumi Pikas majas tulevad publikuga kohtuma Hiiumaa sporditähed. Tallinna Tehnikaülikoolis toimub Guinnessi rekordikatse, avatud on ka tähetorn jne.

Lisaks uue ja põnevaga tutvumisele on põhjuseid, miks muuseumidesse minna tasub, veel mitmeid. Muuseumid inspireerivad ja võivad pakkuda ideid või lahendusi mõne dilemma või keerdkäigu lahendamiseks, millegi korraldamiseks, kellegi üllatamiseks. Muuseumid on alternatiivsed õppeklassid – kohad, kus ise katsetades, uurides ja lugedes saab paremini aimu näiteks füüsikast, tähistaevast, Eesti ajaloost, rahandusest, kaasaegsest või tarbekunstist, sõidukitest, lennundusest, politsei tööst ja paljust muust. Vaja ainult huvipakkuv muuseum või näitus välja otsida.

Muuseumid on teatud mõtted kogukonna kooskäimise kohad – Kumus toimuvad lisaks näitustele kontserdid ja dokumentaalfilmiõhtud, Kadrioru kunstimuuseumis suvised laagrid, Ahhaa Teaduskeskus kutsub töötubades osalema või Vihula mõisa Viinamuuseum vägijooki degusteerima ja selle kohta rohkem teada saama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. May 2014, 16:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing