Investorid hülgavad Tallinna börsi

20. mai 2014, 00:00

Tallinna börsi kauplemisaktiivsuse järsk langus tekitab küsimuse, kas investorid on siinse turu vastu huvi kaotamas ning on hakanud otsima võimalusi piiri tagant.

Aastaid Tallinna börsil suur­investeeringutega investorite pingereas esimeste seas olnud Stefan Andersson on peaaegu kõik aktsiad müünud. Tegemist võib olla ajutise käiguga, aga praegu ei näe ta Tallinna börsil midagi huvitavat.

Tallinna börsi esimese nelja kuu käive oli 47,9 miljonit ­eurot, mis on 39% vähem kui eelmisel aastal samal ajal. ­Tehinguid tehti nelja kuuga 17 698, mis on 14% vähem kui mullu.

See võib viidata, et peale Anderssoni on ka teised investorid siinse turu vastu huvi kaotanud.

Eesti tegi vea. Tallinna börsil on tõsiseltvõetavaid ja läbipaistva tegevusega ettevõtteid  vähe. Viimastel aastatel pole ühtegi aktsiate avalikku esmaemissiooni toimunud. Vahepeal on välja pakutud kapitalituru elavdamise ideid – riigifirmade börsile viimine või pensioniraha koju suunamine –, aga need pole eriti kõneainet tekitanud. Need ei ole tingimata parimad lahendused, pigem väikesele Eestile ühed vähesed võimalikud lahendused.

Eesti tegi vea, kui ei mõelnud kriisi järel saavutatud kiire majanduskasvu ajal sellele, kuidas edasist kasvu kindlustada. Esimese kvartali 1,9% majanduslangus näitas seda selgelt. See võib omakorda tähendada, et välisinvestorid hakkavad meile üha enam naaberriike eelistama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2014, 19:21
Otsi:

Ava täpsem otsing