Nordea seljatas maksuameti

Piret Reiljan 19. mai 2014, 16:38

Nordea seljatas riigikohtus maksu- ja tolliameti ning kohus otsustas maksuameti nõude Nordea panga vastu tühistada.

Nordea vaidlustas 2011. aastal maksuameti 7,6 miljoni eurose nõude panga vastu, mis tulenes toonasest seadusemuudatusest. Varasemates kohtuastmetes oli võidukas maksuamet, kuid Nordea ei andnud alla ja saavutas võidu riigikohtus, nagu selgub tänasest kohtuotsusest.

Riigikohus otsustas, et siinse Nordea filiaali poolt emapangale laenu tagastamine ei ole käsitatav "vara väljaviimisena" tulumaksuseaduse tähenduses, sest peakontorile makstud summaga samas ulatuses vähenesid püsiva tegevuskoha kohustused peakontori ees. Vähenes küll püsiva tegevuskoha bilansimaht, kuid netovara suurus jäi samaks. Sellest lähtuvalt on maksu määramine õigusvastane ning vaidlustatud maksuotsus tuleb tühistada, otsustas riigikohus.

Riigikohtu kolleegium rahuldas seega Nordea kassatsioonkaebuse, tühistas ringkonnakohtu ja halduskohtu otsused ning tegi uue otsuse, millega rahuldas Nordea Bank Finland Plc kaebuse.

Lisaks mõistis kohus maksuametilt Nordea kasuks välja 1708 eurot ja 67 senti. Õigusabikulude kohta ei ole Nordea kohtuotsuse kohaselt üheski kohtuastmes menetluskulude nimekirja ega kuludokumente esitanud, seega peab maksuamet kohtuotsuse järgi hüvitama ainult riigilõivud.

Nordea ja maksuameti vaidlus puudutas 2011. aastal jõustunud ja esmapilgul kosmeetilist tulumaksuseaduse muudatust, mille järgi Eestis tegutsevad filiaalid ja teised nn välismaiste ettevõtete siinsed püsivad tegevuskohad hakkasid tulumaksu tasuma kohe kasumi väljaviimise hetkel. Varem kehtis kord, kus peakontorisse väljastatav kasum ei olnud maksustatav selle hetkeni, mil see hakkas ületama summat, mis oli peakontorist eelnevalt investeeringute tarbeks Eestisse toodud. Loe ka toonast Äripäeva artiklit "Kosmeetiline muudatus seaduses külvab segadust".

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 11:21
Otsi:

Ava täpsem otsing