Üleujutused seadsid ohtu Serbia elektrijaama

Romet Kreek 19. mai 2014, 12:16

37 inimest tapnud üleujutused Balkanil ohustavad Serbias elektrijaama, vahendab Reuters.

Sõdurid, politsei ja elanikud võitlevad, et kaitsta Serbias elektrijaamu kasvava veetaseme vastu. Balkani maade poole sajandi halvim vihmasadu on nõudnud 37 inimohvrit.

30 km kaugusel Belgradist on Obrenovaci linnake, kus avastati 12 surnukeha, kuid hukkunute arv võib kasvada, kui veetase alaneb.

„Olukord on katastroofiline," ütles Serbia peaminister Aleksandar Vucic.

Belgradist idas püüavad sajad sõdurid ja kohalikud rajada liivakottidest tõkkeid ümber Kostolaci elektrijaama. Appi tulid ka elektrijaama tööölised, kaevates läbi teid, et suunata vett eemale. Üleujutused ähvardavad ka lähedal asuvaid söekaevandusi. Kostlaci elektrijaam annab 20% Serbia elektrist.

Vene transpordilennukid toimetavad kohale paate, elektrigeneraatoried ja toitu, olles liitunud kogu Euroopast saabunud päästemeeskondadega.

Serbia elekteriettevõte EPS teatas, et üleujutused ähvardavad Serbia suurimat elektrijaama – Nikola Teslat Obrenovacis. Niigi on juba üleujutused vähendanud Serbias elektri tootmist 40% võrra, mis on sundinud rahanappuses maad ostma elektrit välismaalt.

Üleujutuste majanduslik mõju on tohutu, hävitades Serbia ja Bosnia majandustele olulise põllumajanduse.

Vucic ütles, et reedene tulekahju ja üleujutused maa-alustes kaevandustes Kolubara söekaevanduse juures on toonud vähemalt 100 miljoni eurose kahju. „Unustage ära 100 aastat,“ ütles Vucic televisioonis üle kantud valitsuse istungil. „Sellised üleujutusi ei ole nähtud tuhande aasta jooksul.“

Bosnia on kinnitanud 19 inimese hukkumist. Nendest üheksa avastati riigi kirdeosas Doboj linnas, kus kohalik politseiülem nimetas olukorda veetsunamiks.

Reutersi kaameramehe sõnul on pool linna jätkuvalt vee all. Sõdurid jagavad veokite ja paatide pealt toitu ja meditsiinivarustust. Kraanadega tõsteti meditsiinipersonali majadesse ja evakueeriti inimesi.

Bosnia autonoomse Serbia vabariigi peaminister Zeljka Cvijanovic võrdles praegust hävingut Bosnia sõjaga 1992-95, kus hukkus 100 000 inimest. „Isegi sõja ajal ei näinud me nii suurt hävingut,“ ütles ta.

Horvaatia valitsus teatas, et üks inimene on hukkunud ja kaks on jäänud kadunuks riigi idaosa üle ujutanud külades. Sõjavägi kasutas ujuvsoomukeid, et evakueerida 3000 inimest.

„Kandsin lapse õlgadel välja ja siis ootasin 12 tundi, et mind päästetaks,“ ütles 40aastane Obrenovaci elanik Dragan Todorovic, kes veetis öö Belgradi spordihallis ühes tosina perekonnaga. „Mu pere elamu oli uus, ehitatud kahe aasta eest 100 000 euro eest. Ja nüüd?“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2014, 12:16
Otsi:

Ava täpsem otsing