Altkäemaksu võtjad nõustusid vanglaga

1321-aripaev 20. mai 2014, 11:41

Endised Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse juhtivtöötajad, keda süüdistatakse altkäemaksude võtmises, tunnistasid kohtus süüd ning nõustusid minema vanglasse.

Tänavu 31. jaanuaril pidas kaitsepolitsei Jõhvis kinni Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse (EETT) tootmisjuhi Ago Jakobsoni ning tootmisdirektori Aleksei Andrejevi, kirjutas Põhjarannik.

Süüdistuse kohaselt võtsid Jakobson ja Andrejev oma ametipositsiooni ära kasutades koos ning korduvalt altkäemaksu selle eest, et nad aitasid altkäemaksu lubanud ja andnud isikutega seotud ettevõtetel võita EETT korraldatud hankeid.

Pärast kinnipidamist algasid läbiotsimised nii nende kui mitmete ettevõtjate töö- ja eluruumides. Väljaande kinnitusel oli Jakobson samal päeval, kui kapo ta kinni pidas, ühelt ettevõtjalt saanud altkäemaksu 3000 eurot. Episood jäädvustati kapo salvestisele, nagu ka mitmed teised.

Viru maakohtus olid süüpingis peale Jakobsoni ja Andrejevi veel kuus eri ettevõtetega seotud meest, kes kõik altkäemaksude andmise, võtmise või vahendamisega seotud.

Jakobsonile ja Andrejevile taotles prokurör vangistust. Jakobsonile 3 aastat ja 5 kuud, millest 8 kuud tuleb istuda reaalselt, ülejäänud tingimisi 3 aasta pikkuse katseajaga. Andrejevile küsis prokurör aga 3 aasta ja 1 kuu pikkuse vangistuse, millest ta peaks ära istuma 6 kuud, ülejäänud aga samuti tingimisi 3aastase katseajaga.

Lisaks sellele näeb kokkulepe ette, et Jakobsonilt konfiskeeritakse tema pangakontodel olev raha ning ka sularaha – kokku ligi 40 000 eurot. Andrejevilt soovib aga prokurör konfiskeerida 5900 eurot altkäemaksuna saadud raha, lisaks veel tema pangakontolt üle 1000 euro. 

Peale selle peavad mõlemad mehed tasuma advokaadikulud ning süüdimõistva otsusega kaasneva sundraha, kumbki ligi 900 eurot.

Altkäemaksu andmistega seotud ettevõtjad said kas rahalise karistuse või tigimisi vangistuse.

Neist Ida-Virumaal tuntuim on Kohtla-Järvel tegutseva Remeksi Keskus ASi juht Vladimir Pupkevitš, kellele esitati samuti süüdistus altkäemaksu andmises, ning prokurör küsis talle 1 aasta ja 1 kuu tingimisi vangistust 3 aasta pikkuse katseajaga.

Kohus teeb oma otsuse kokkulepete kinnitamise või sellest keeldumise kohta teatavaks 6. juunil.

Loe põhjalikumat artiklit tänasest Põhjarannikust .

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 14:51
Otsi:

Ava täpsem otsing