Äripäev soovitab: vali europarlamenti IRL

21. mai 2014, 00:00

Täna on viimane päev osaleda Euroopa Parlamendi eelvalimistel või e-hääletusel, pühapäeval saab anda oma hääle lemmikkandidaadi või -erakonna toeks valimisjaoskonnas.

Äripäev soovitab hääletada Isamaa ja Res Publica Liidu poolt, kes on maailmavaatelt kapitalismi ja jõuka, ettevõtliku ühiskonna eest seisja. Lisaks pole IRLi kuuel nii palju suuri plekke, nagu end samuti ettevõtjate eestkõnelejaks pidaval Reformierakonnal.

Euroopa-teemalist platvormi Eesti parteidel eraldi eriti pole, välja arvatud ehk energiajulgeoleku teemal. Seega võib otsuse tegemisel lähtuda sellest, keda me sooviksime näha Eesti riiki juhtimas. Ka eelmistel ning üle-eelmistel riigikogu valimistel soovitasime juhtkirjas hääletada IRLi poolt, mis on valitsuses olles teinud julgeid otsuseid ning algatanud ja ellu viinud vajalikke reforme. ­IRLi üks peateema on olnud läbi aegade Eesti riigi julgeolek, mis praegu on muutunud eriti oluliseks.

Me ei saa paraku toetada Reformierakonda, kelle juures toimetusele ei meeldi ebaselgete otsustusprotsessidega parteipoliitika, stampidesse kinnijäämine, skeemid võimu nimel, sh hiljutine vasakpööre sotsiaaldemokraatidega. Hoolimata juhtoina vahetusest pole Reformierakond näidanud põhimõttelist uuenemist. Samuti on nad minetanud suure osa ettevõtjasõbralikkusest.

Samas paadis Keskerakonnaga. Lisaks – Reformile häält andes toetaks me ka Keskerakonda, kuna nad on Euroopa Parlamendis samas liberaalide fraktsioonis. Pealegi olid liberaalid senises koosseisus suuruselt alles kolmas jõud ning jäävad samasse seisu ilmselt ka tulevikus. Ja kui me ka tahaks toetada Andrus Ansipit, siis on ekspeaminister ju öelnud, et soovib parlamendi asemel minna tööle – ­Euroopa Komisjoni.

Me ei kaalu maksumaksja raha parteipropagandaks kasutava Keskerakonna toetamist. Nende esinumber on Putini võimu meelne Edgar Savisaar, kes pealegi ei lähe europarlamenti tööle. Eesti-sugusele väikeriigile on oluline, et meie esindaja oleks tugev isiksus, kes suudab 751-liikmelises parlamendis läbi lüüa, kontakte luua ja olulisel hetkel Eesti huvide eest väljas olla. Keskerakonna nimekirjas on mitu inimest, kelle puhul pole kindel, et nad Eesti huvide eest seisma hakkavad.

Investor Heldur Meerits ütles eile, et ­Eestil võiks olla rohkem liikmeid europarlamendi suuremates fraktsioonides ehk konservatiivide (IRL) ja sotside omas. Saadikud peavad suutma üksikute sõduritena fraktsioonide ­otsustes kaasa rääkida, põhjendas ta. Vähemalt ühe esindaja me ilmselt kumbagi ka saame, ent parem oleks kaks.

Meelsuse näitamine. Valimised on alati ka koht, kus avaldada oma arvamust Eestis toimuva ning erakondade tegevuse või tegematajätmiste kohta. ­Samamoodi annavad need valimised vihje järgmise aasta märtsis toimuvaiks riigikogu valimisteks ja parteidele suunised eelolevaks aastaks. Üleeile õhtuks oli oma otsuse Euroopa Parlamendi valimistel teinud kümnendik valijaist, neist enam kui kaks kolmandikku hääletas elektrooniliselt. Kuigi Keskerakond on aastaid tagunud e-valimiste vastast trummi, et arvutis valimine pole tegelikult salajane ning tulemusi võidakse võltsida, on enamik Eesti elanikest õigustatult turvaliste ­e-teenuste usku. Minge (e-)valima.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. May 2014, 19:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing