Läti ja Leedu uute sõiduautode müük kasvab Eestile järele

20. mai 2014, 13:56

Uute sõiduautode müük kasvas esimeses kvartalis mulluse sama perioodiga võrreldes Lätis ja Leedus tugevalt.

Eesti turu areng on olnud ootuspäraselt stabiilne, selgus Swedbanki Baltikumi uute sõidukite turu analüüsist. Tänavu esimeses kvartalis on uute sõiduautode registreerumine kasvanud Leedus 25% ja Lätis 21%, Eesti näitaja on püsinud samal tasemel eelmise aasta sama perioodiga.

Swedbanki erakliendi liisingu osakonnajuhataja Tarmo Ulla hinnangul on Eesti turu olematu kasv kinni kõrges baastasemes ja majanduskasvu aeglustumises. Samas Läti ja Leedu uute sõidukite turu elavnemine tõotab tema sõnul lähiaastatel Eestiga võrreldavat müüki, kui seda vähegi toetab riikide endi makromajanduslik olukord ja tarbijate kindlustunne.

„Kui Eestis osteti mullu 1000 elaniku kohta 15,2 uut sõiduautot, siis Lätis oli sama näitaja 5,2 ja Leedus 4,1. Ka ülejäänud Euroopa suhtarvud on kõrgemad, seega suurim potentsiaal on just Läti ja Leedu sõiduautode turul,“ kinnitas Ulla.  Eraldi tasub märkimist, et näiteks aastal 2007 müüdi Lätis rohkem uusi autosid kui Eestis ja Leedus.

Ulla tõi välja, et eratarbija sõidukiostu mõjutab viis peamist tegurit. „Tehingute toimumist vähendab tarbija kahanev kindlustunne tuleviku suhtes ja väike kasutatud autode valik. Teiselt poolt kergitab autoostutuhinat rikkalik uute mudelite valik, automüüjate kampaaniapakkumised ning head liisingutingimused.“ 

Sel aastal oodatakse Eestis 20 000 uue sõiduki ostu, Leedus 13 600 ja Lätis 10 600. Eelmisel aastal osteti Eestis 19 500 sõiduautot, Lätis 10 600 ja Leedus 12 200.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. May 2014, 11:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing