Siim Kallas aitab Kiievis Ukrainat reformida

20. mai 2014, 14:20

Täna kandis Euroopa Komisjon Euroopa Liidu nimel Ukrainale üle esimese 100 miljoni euro suuruse laenuosa, teatas Euroopa Komisjon.

Väljamaksega seoses külastab Kiievit täna Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas, kes kohtub Ukraina kõrgemate ametnikega, sh peaministri, asepeaministri ning rahandusministriga. Arutusel on Ukraina abiprogramm ja sellega seotud majandusreformid.

Täna Ukrainale välja makstud 100 mln eurot on osa ELilt Ukrainale antava makromajandusliku finantsabi programmist, mille koguväärtus on 1,61 miljardit eurot. Järgmised 500 miljonit eurot eraldatakse Ukrainale juba lähinädalatel, kui Ukraina on lõpule viinud vajalikud juriidilised toimingud ning Ukraina parlament on ratifitseerinud vastastikuse mõistmise memorandumi ning laenulepingu.

Makromajandusliku finantsabi programmi eesmärk on aidata Ukrainal majanduslikult ja finantsalaselt toime tulla praeguse kriitilise faasiga riigi arengus. Programm on osa Ukrainale antavast toetusest, mille Euroopa Komisjon kuulutas välja 5. märtsil ning millele Euroopa Liidu Nõukogu 6. märtsil oma toetuse andis.

„Euroopa Liit on kindlalt otsustanud aidata Ukrainal toime tulla riigi ees seisvate suurte majandusprobleemidega. Tänane väljamakse tähistab olulist sammu ELi abikava elluviimisel. Täna eraldatud summale järgneb peagi veel 500 miljonit eurot, mis on Ukrainale suureks abiks riigi välisrahastusvajaduste katmisel,“ ütles asepresident Siim Kallas.

ELi finantsabi programm on täiendus rahale, mida eraldavad Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ning teised abiandjad vastavalt stabiliseerimis- ja reformikavale, mille koostas Ukraina valitsus hiljuti koos IMFiga. Abi eesmärk on vähendada majandusraskusi seoses maksebilansi ja eelarve lühiajalise haavatavusega.

Tänasele 100 miljonile ja ettevalmistamisel olevale 500 miljonile eurole järgnevad maksed sõltuvad konkreetsete majanduspoliitiliste meetmete elluviimisest. Need on kirjas kahes vastastikuse mõistmise memorandumis, mis allkirjastati 2013. ja 2014. aastal, ning tugilaenulepingus, mille IMF-i juhatus 30. aprillil heaks kiitis.

Lisaks pakiliste välisrahastusvajaduste katmisele on makromajandusliku finantsabi ülesandeks toetada majandusreforme, mida on nõudnud Ukraina rahvas. Abiprogrammi tingimused on seotud riigi rahanduse juhtimise ning korruptsioonivastase võitluse, kaubanduse ja maksunduse, energiasektori ning finantssektori reformidega (muu hulgas on ette nähtud suuremad sotsiaaltoetused eriti raskes majanduslikus olukorras olevatele inimestele).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 12:54

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing