Kiirlaenuturu ohjamisel vaid leebed meetmed ei tööta

21. mai 2014, 16:15

Täna Tallinnas Swiss?telis peetud tarbimiskeskkonna arengu konverentsil „10 aastat kiirlaene. Aeg otsustada?!“ tõdeti, et Eesti kiirlaenuturu reguleerimisel vaid leebed meetmed ei tööta.

Tartu ülikooli tsiviilõiguse dotsent Karin Sein märkis, et kiirlaenud on Läänemere äärsete riikide üks teravam tarbijakaitseprobleem. Tema sõnul on kiirlaenud tekitanud tõsiseid sotsiaalseid probleeme kõigis Põhja- ja Baltimaades, erinev on aga see, kuidas neid on lahendatud ja kavas lahendada.

Seina sõnul ainuüksi pehmed abinõud, nagu karmimad nõuded kiirlaenude reklaamile või laenuandja teavitamiskohustused, ei anna soovitud efekti. „Kesksel kohal peavad olema tegevusloa nõue, krediidikulukuse määra lae kehtestamine ja menetlusõiguslikud meetmed, vältimaks tarbijakrediidinõuete maksmapanekut ilma neid nõudeid sisuliselt hindamata,“ ütles ta.

Soomes kehtestati 2013. aasta suvel alla 2000-eurostele tarbimislaenudele krediidikulukuse määra piirangud (maksimumpiir on 50 protsenti pluss seadusjärgne intressimäär). See on Seina sõnul üldiselt liigkasuvõtjalike praktikate vastu aidanud: näiteks poole aastaga vähenes kiirlaenuandjate arv kolmandiku võrra 87-lt firmalt 55 firmale ning kiirlaenu andmine pole uute reeglite valguses Soomes enam väga atraktiivne. Samas on tekkinud uued probleemid piirangutest möödahiilimisega.

Sein märkis, et Eesti on selles osas läinud õiget teed, kui vaadata kooskõlastusringile saadetud krediidikulukuse määrale piiranguid kehtestavat eelnõu.

Seina sõnul oleks kiirlaenuandjatele tegevusloa nõude kehtestamine Eestis vajalik ja efektiivne meede nii Läti kui Soome näitel. Selle tulemusel väheneks kindlasti laenupakkujate arv ja tarbijakrediidi turg muutuks läbipaistvamaks.

Kokkuvõttes ütles Sein, et kõigi piiravate meetmete kehtestamisel tuleb silmas pidada, et kiirlaenudega saab rikkaks väike osa ettevõtjaid, aga see tekitab suuri sotsiaalseid probleeme, mille maksab kinni kogu ühiskond. „Sisuline küsimus on, kas me tahame seda hinda maksta.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 16:20
Otsi:

Ava täpsem otsing