Lenovo kasum Hiinas kasvas jõudsalt

22. mai 2014, 00:00

Maailma suurima arvutitootja Lenovo kvartalikasum kasvas aastaga 25%. Firma haaras turuosa nii arvutite kui ka mobiilsete seadmete turul.

Puhaskasum kasvas märtsis lõppenud kvartalis aastaga 126,9 miljonilt dollarilt 158,3 miljonile dollarile. Seda oli loodetust vähem – analüütikud soovisid näha 163,6 miljoni dollarilist kasumiaruande joonealust numbrit.

Jaanuaris ostis Lenovo Motorola Mobility 2,9 miljardi dollariga. Ettevõte plaanib kolmekordistada riikide arvu, kus müüakse nende mobiiltelefone. Juurde tuleb 20 turgu Lähis-Idas, Aafrikas ja Ladina-Ameerikas.

“Ettevõte on alati konkurentsivõimeline olnud, olgu selleks arvutid või mobiiltelefonid,” ütles DBS Vickersi analüütik Dennis Lam. ­“Arvutiturg on stabiliseerunud, kuid tahvel­arvutite ja nutitelefonide turul on konkurents ­tihenenud. Nutitelefonide pool muutub katsumusrohkemaks, kuna odavamate nutitelefonide konkurents kasvab, eriti Hiinas.”

Lenovo käive kasvas 7,83 miljardilt dollarit 9,4 miljardile. Analüütikud ootasid 9 miljardi dollarilist käivet.

Turuosa kasvas. Turuanalüüsifirma Gartner hinnangul vähenes I kvartalis üleilmne arvutiturg 1,7%, kuid Lenovo kasvatas turuosa 11% võrra.

Lenovo nutitelefonide müük kasvas 63%, 12,9 miljonile, teatas läinud kuul analüüsifirma International Data. Aastaga kasvas Lenovo turuosa nuti­telefonide turul 3,6 protsendilt 4,6 protsendile. Lenovo on neljandal kohal Samsung Electronicsi, Apple’i ja Huawei Technologiesi järel.

Lenovo on huvitav ettevõte. Firma ostis kunagi IBMi arvutiäri ja on suutnud seda edukalt majandada. Samal ajal on liigutud ka muude asjade tootmisele, kus marginaalid on surve all – näiteks nutitelefonid. Kui vaadata International ­Data numbreid, tekib küll küsimus, kas Microsofti ostetud Nokia mobiiltelefonidel on üldse mingit võimalust edu saavutada. Suures mängus on kolm Aasia tootjat ja Apple.

Eile tõusis Lenovo aktsia 3,4%, 9,44 Hongkongi dollarile. Aktsia P/E on keskpärane 15,5.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2014, 19:08
Otsi:

Ava täpsem otsing