Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus kord pahandab ettevõtjaid

    Varimajanduse ohjeldamiseks mõeldud uut süsteemi tuleks enne katsetada maksupetturite peal kui panna lisakohustus ausatele ettevõtjatele. Novembrist tuleb ettevõtjail hakata deklareerima kõiki 1000euroseid ja suuremaid tehinguid. Kuigi muudatuse põhjus on arusaadav, ei mõisteta endiselt, miks pannakse lisakohustus seni ­ausalt tegutsenud firmadele.

    Pole kindel, kas seadusest on kasu. Canoni tooteid Eestisse toova Overalli nõukogu esimees Andres Haamer ütles, et praeguse käiguga peavad seni käibemaksu maksnud ja arveid ausalt esitanud ette­võtted hakkama tegema lisatööd ja kandma lisakulutusi. Samas kui ei ole kindel, kas uus süsteem annab soovitud efekti.
    “See kõik peaks olema läbi katsetatud nende väidetava 5800 maksupetturi peal, et näha, kas see töötab ja millised on defektid. Kui vastulööke ei teki, siis tehku, mis tahavad. Aga sellisel kujul praegu kõiki firmasid sunniviisiliselt lisakuludega karistama hakata, sundida neid aasta keskel oma töö­plaane muutma ei ole küll mõtet,” väljendas Haamer pahameelt.
    Tema hinnangul saab konkurents olla aus ­ainult siis, kui kõik täidavad seni kehtinud reegleid, selle tagamiseks ei pea ausaid karistama. “Ma ei ütle mitte penni eestki, et see seadus on üdini halb, aga ausa ettevõtja suhtes on see praegu vaenulik, kui poole aasta pealt sellised uued seadused tehakse,” ütles ta.
    Viljandimaal Saimre vilja- ja seakasvatust juhtiv Toivo Teng jäi samuti seadusemuudatuse suhtes skeptiliseks: “Eks see on järgmine katse vari­majandust varjust välja tuua, aga kui kümme inimest mõtles selle välja, eks siis sada hakkab kohe mõtlema, kuidas sellest jälle mööda hiilida.”
    Kulu ei ole teada. Kalkulatsioone töö ning kulude suurenemisest pole Haamer veel teinud, sest on lootnud, et terve mõistus võidab. “Kui nii otsustatakse ja seadus võetakse vastu, siis me ei saa sinna ju midagi teha, seadust tuleb täita. Aga mõru maitse jääb igatahes suhu,” lisas ta.
    Võrumaa veinitootja Linda Nektar juhataja Kadri Rauba ei osanud samuti veel täpselt hinnata, kui palju lisavaeva seadusemuudatus ettevõttele tekitab, sest seadus alles kinnitati ning ühtegi kalkulatsiooni pole teha jõutud.
    “Kindlasti võiks teema üle veel edasi arutada, enne kui seadus kehtima hakkab, minu arvates pole see mõistlik ega läbi mõeldud,” lausus Rauba.
    Kahtlustav suhtumine ettevõtjatesse. Üleeile seaduse välja kuulutanud president Toomas Hendrik Ilves põhjendas otsust sellega, et ilmselged vastuolud põhiseadusega on praeguseks kõrvaldatud ning oluliselt on parandatud mõjuanalüüsi.
    President möönis, et see, kas kavandatavate abinõude toel käibemaksu laekumine paraneb või mitte, saab selgeks alles tulevikus. Küll aga on oluline, et muudetud seaduses ausate ettevõtjate kaitseks ette nähtud paindlikke üleminekureegleid ka tegelikkuses rakendataks.
    “Muret teeb kohatine põhjuseta kahtlustav ja üleolev suhtumine ettevõtjatesse. Inimesi, kes loovad töökohti, toodavad vajalikke kaupu ja pakuvad teenuseid ning maksavad ausalt makse, muutes sellega kogu Eestit jõukamaks, tuleb julgustada ja tunnustada,” lisas Ilves, kes jagab ettevõtjate muret administratiivkulude kasvu pärast.
    “Aruandlus- ja deklareerimiskohustused on vaja tervikuna üle vaadata ning muuta ettevõtjaile langev bürokraatlike kohustuste koorem kergemaks,” rõhutas president Ilves.
    Viis soovi läks sisse
    Milliste ettevõtjate ettepanekutega seadust luues arvestati? Sisse jäi võimalus taotleda mõjuval põhjusel üleminekuks­ pikendust kuni 2015. aasta 20. juunini.  Samuti saab deklareeri­da kõiki arveid, mis vabastab 1000 euro piiri jälgimisest.
    Arvele ei ole kohustust märkida tehingupartneri registrikoodi, kuid INFi esitamisel on kood muu info seas nõutav. Reisiteenuste erikorra alusel väljastatud arvete andmed võib jätta käibedeklaratsiooni lisal kajastamata, kajastada tuleb vaid arvete andmed, millel on käibemaksusumma. Ettevõtja, kel on ühe partneriga palju arveid, võib kuni 2015. aasta lõpuni esitada arvetel olevad summad summeerituna tehingupartnerite lõikes.
     
    Pane tähele
    Kas oled muudatuseks valmis? Kolm asja, mis üle vaadata
    Programmi uus versioon. Uuri, kas finantsprogrammi tootja on valmis pakkuma KMD INF aruande koostamise võimekusega uuendatud versiooni oma programmist.
    Info edastamine. Kui kasutad raamatupidamisteenust, siis kas raamatupidamist korraldavad isikud on valmis pakkuma edaspidi KMD INF edastamisega seotud teenust.
    Millist infot pead esitama. Kas ja millises osas teile laieneb KMD INF esitamise kohustus.
     
    Tasub teada
    Kaheksa asja, mis deklareerimisel muutub
    1. Deklareerimine kogu­summa järgi. Käibemaksukohustuslased esitavad ostjate ja müüjate lõikes arvete andmed, kui tehingupartneri arve või arvete kogusumma on vähemalt 1000 eurot ilma käibemaksuta.
    2. Infot kogutakse ­arvete kohta. Tehingute sisu maksuametile esitama ei pea. Deklareerimisele kuuluvad arved, millele kauba võõrandaja või teenuse osutaja on märkinud 20% ja 9% käibemaksumääraga maksustatava käibe.
    3. Esitamiseks neli võimalust. Käibedeklaratsioon ja selle lisavorm tuleb esitada maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks. Andmed saab saata raamatupidamisprogrammist, e-maksuametis/e-tollis kas xml- ja csv-formaadis või nn ekraanivormil või paberkandjal.Käibedeklaratsioon esitatakse elektrooniliselt, kui isik on olnud käibemaksukohustuslane vähemalt 12 kuud või kui käibedeklaratsiooni lisal kajastatakse enam kui viis arvet.
    4. Sularahatehingutel samad reeglid. Tehingu eest tasumise viis ei ole oluline.
    5. Vajalik info tehingupartneri kohta. Lisal tuleb deklareerida partneri registri- või isikukood, tehingupartneri nimi, arve number, arve kuupäev, arve summa ilma käibemaksuta, maksumäär, arvel märgitud kauba ja teenuse maksustatav väärtus, maksustamisperioodil vormi KMD lahtrites 1 ja 2 kajastatud maksustatav käive, erisuse kood.
    6. Eraisikute arveid ei esitata. Deklareerida tuleb vaid juriidilisele isikule, füüsilisest isikust ettevõtjale ning riigi-, valla- ja linna­asutustele esitatud arved.
    7. FIE tehing tuleb isikustada. Tehingu vormistamisel peab ostja avaldama soovi tehing müügisüsteemis isikustada ja märkida arvele ostja rekvisiidid.
    8. Registrikood on tuvastav tunnus. Klientide andmebaasis tuleb registreerida käibemaksukohustuslasest ostja registrikood, mis on vajalik riskianalüüsiks.
     
    Kommentaar
    Ärisaladus jääb kaitstuks
    Egon Veermäe, maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitjaEttevõtetele on üleminek püütud teha võimalikult lihtsaks.Lisaks mõjuval põhjusel süsteemile ülemineku ajapikendusele on raamatupidamistarkvara tootjad kinnitanud, et KMD INFi vorm on neile ning programme kasutatavatele ettevõtjatele sobiv. Vormi esitamisega täiendavat käsitööd juurde ei teki.Andmeid kasutab maksuhaldur vaid maksude tasumise õiguse kontrolliks ning need on hõlmatud maksusaladuse kaitsega.Kogutava teabe käsitlemine pole vähem turvalisem teabest, mida maksu- ja tolliametile juba esitatakse.Andmebaaside kasutamised logitakse ning juurdepääs on vaid järelevalvega tegelevatel isikutel üksikpäringutena.Igal juhul on kaitstud ettevõtete ärisaladus, sest esitatud andmetest nähtuvad vaid tehingupartnerid, mitte teenuse või kauba liik ega selle ühiku hind.
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Investorite kunagine lemmikaktsia on vajunud sügavale sohu Analüütikud hindavad, kas tegemist on ostukohaga
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Koroonaajal suure edu saavutanud Pfizer on nüüdseks kaotanud üle poole oma tippväärtusest. Analüütikud selgitavad, kas languse taustal võiks terendada ostukoht.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.