Puhkepäev. Monaco vürstinna – filmidiiva lugu

23. mai 2014, 00:00

1950ndate Ameerika üks armastatumaid näitlejannasid Grace Patricia Kelly oli diiva, kellel tuli elus teha mitmeid mõrusid valikuid, vahetades sisuliselt ühe elu teise vastu.

Kelly tähelend sai alguse Ameerika televisiooni kuld­ajastul. Kui 1953. aastal linastus John Fordi draamafilm “Mogambo”, oli sündinud uus filmitäht, kes noppis oma rolli eest Kuld­gloobuse ning oli ka Oscari nominentide nimistus. Juba järgneval aastal viis ta kuldse mehikese koju parima naisosatäitjana rolli eest filmis “The Country Girl”. Lisaks astus Kelly üles mitmes Alfred Hitchcocki filmis.

Printsessi rasked valikud. Aastal 1955 osales Grace Kelly USA delegatsiooniga aprillis Cannes’i filmifestivalil, kui ta kutsuti fotosessioonile Monaco vürstipaleesse, kus ta kohtus prints Rainier III-ga. Ta naasis Ameerikasse ning alustas tööd filmi “The Swan”  kallal, milles ta naljakal kombel mängis printsessi.

Sama aasta detsembris külastas Rainier Ameerikat, spekuleeriti, et ta otsis endale abikaasat. Nimelt oli 1918. aastal paika pandud, et kui Rainierile ei sünni pärijat, läheb Monaco Prantsusmaa koosseisu. Oma visiidi ajal palus Rainier Kelly kätt ning nad abiellusid 1956. aasta aprillis. Uute kohustuste tõttu loobus Kelly talle pärast seda pakutud filmirollidest.

See olustik on ka uues filmis “Grace: Monaco vürstinna” vaatajani toodud. Režissöör Olivier Dahani sõnul oli linaloo eesmärk taaselustada Rainier ja Kelly kui paar kogu nende karakterite eheduses.

Filmist võib oodata nii poliitilist sekeldamist kui ka armastusfilmile omaseid dialooge ning eksistentsiaalseid mõtisklusi. Grace Kellyt mängib Nicole Kidman ning Rainieri Tim Roth.

Mitmes rollis abielupaar. Uurides vana videomaterjali nii Rainieri poliitilistest esinemistest kui ka Kelly matuselt, leidis Roth, et tegu on mingis mõttes kahe erineva mehega ning see üleminek ühelt teisele oli üks tähtsamaid nüansse, mida ta üritas ka oma näitlemisega väljendada. Kidmani sõnul oli kõige kannustavam Kelly võitluse puhul tema humaansus – ta oli ema, abikaasa ja samal ajal naine, kes soovis jätkata oma karjääri.

Kriitikud pole filmi küll ava­süli vastu võtnud, naeruvääristades Kelly raskeid valikuid lihtinimlikust aspektist, samas on näitlejatöö pälvinud kiidusõnu.

 

Biograafia

 • “Grace: Monaco vürstinna”

Režissöör: Olivier Dahan
Osades: Nicole Kidman, Tim Roth, Frank Langella jt
Filmi pikkus: 1 h 43 min
Kinodes alates: 23.05

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  22. May 2014, 18:15
  Otsi:

  Ava täpsem otsing