Apteekrite liit: õiguskantsler varjab oma seisukohta

Indrek Kald 29. mai 2014, 15:49

Apteekrite liidu (EAL) teatel käitub õiguskantsler Indrek Teder apteegivaldkonna küsimustes vastuoluliselt ning jätab oma tegeliku seisukoha välja ütlemata.

"27. mail tehtud pressiteates väitis õiguskantsler, et ta ei ole seni hinnanud seda, kas piirang, mille järgi apteegi omanikuks võib olla üksnes apteeker, on põhiseaduse seisukohast õige. Teisalt ütleb ta, et omandipiirang siiski võib olla põhiseadusevastane, kuna ei lahenda ravimituru probleeme. Kolmandas lõigus Teder ei välista õiguslikult, et apteegiühingus on apteekril enamusosaluse nõue, kuid see üksi ei lahenda apteegituru probleeme," märkis EALi esinaine Ülle Rebane.

Apteekrite liidu arvates peaks Teder ausalt ja selgelt välja ütlema, et tema "soov ja
eesmärk on ajada üliliberaalset ravimipoliitikat ehk võitlus tururegulatsiooni kui
niisuguse vastu".

"Apteekrite ja elanike jaoks on apteegiteenuse kõige olulisemad teemad selle kättesaadavus ja kvaliteet, mille alla läheb ka teenuse sõltumatus. Maailmas ei ole pika ajaloo jooksul leiutatud vabade elukutsete puhul tõhusamat sõltumatuse tagatist, kui omanikustaatus," sõnas Rebane pressiteates.

Tema sõnul on imekspandav, miks Teder võrdleb apteegivaldkonda toitlustuse, taksonduse või muu taolisega ning miks talle ei meeldi elanike arvul põhinevad kriteeriumid.

"Apteegivallas on turupiirangud olnud ajast-aega vajalikud, üldtuntud ja tõhusad meetmed ravimite kättesaadavuse tagamisel. Sama käib perearstide, advokaatide, notarite jt kohta. Arusaamatuks jääb, miks vaadati Eesti ajaloolise mudeli põhjal välja pakutud lahendusi apteekide omandipiirangute eelnõus nagu mingit ilmaimet," ütles Rebane.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    29. May 2014, 15:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing