Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hobi. Rogain kogub populaarsust

    Orienteerumismatk rogain lummab osalejaid võitlusvaimu, hea seltskonna ja kauni loodusega. Austraaliast pärit rogain on võistkondlik orienteerumismatk, kus kogutakse maastikule paigutatud kontrollpaikade läbimise eest punkte.

    Spordiala on saanud nime kolme austraallase järgi, kes korraldasid võistluse esimest korda 1976. aastal: Rod, Gail ja Neil Phillips.
    Rogaine korraldatakse märksa harvemini kui tavalisi orienteerumisi, ent meeskondlik ala kogub tänu sotsiaalsusele üha rohkem populaarsust. Tiitlivõistustele jõudmiseks peab olema väga heal tasemel: peab olema palju võhma ja oskust jõudu ööpäeva peale jaotada, sest rogaini tiitlivõistluste kontrollaeg on 24 tundi. “Rogain eeldab head vastupidavust ja oskust maastikul orienteeruda nii päeval kui ka öösel,” ütles OÜ Valge Hundi Rada juhatuse liige Ilmar Udam.
    Udam rääkis, et esimesele rogainile läks ta sõbra perega 2007. aastal Jägala-Joal. “Ta tahtis, et ma tuleks proovima. Mäletan, kuidas istusime, sõime võileibu ja jõime teed. Väga mõnus oli. Hoolimata minu tippsportlase taustast väsitas ka. Järgmisel talvel tulin Vasaloppetil 26. kohale, nii et mõjus hästi,” meenutas mees muigamisi. Hiljem on ta enda sõnul rogaine ikka joostes läbinud.
    Meeskond planeerib ise teekonna. Kontrollpunktide läbimise järjekord on rogainis vaba ja iga võistkond otsustab ise, millises järjekorras punktid läbib. “See on põnev ja strateegiline ülesanne, kus tuleb osata hinnata, kui pikk vahemaa suudetakse kontrollaja jooksul läbida. Kontrollpunktide erinevat väärtust arvestades tuleb leida kõige mõistlikum teekond, et koguda jõukohase distantsi juures suurim punktisumma,” selgitas Udam.
    Soovi korral võib võistkond pöörduda tagasi võistluskeskusse, et puhata, süüa ja varustust täiendada ning seejärel taas maastikule suunduda. Võistluskeskuses asuvasse finišisse tuleb jõuda enne kontrollaja lõppu, hilinemist trahvitakse.
    Täiskuule lähim nädalavahetus. Tiitlivõistlusi korraldatakse täiskuule lähimal nädalavahetusel ning sageli on otsustava tähtsusega öine orienteerumine.
    Rahva seas on rogain tuntud kui orienteerumismatk, mis võimaldab nautida heas seltskonnas kauneid maastikke. “Rahvaspordivõistlusi korraldatakse ka lühema kontrollajaga, alates 3 tunnist kuni 12 tunnini. Eestis on populaarseimad 8tunnised rogainid, mis pakuvad võimalust kogu päeva looduses liikuda,” rääkis Udam.
    Üksi Udami sõnul võistelda ei lubata, kuna see pole ohutu. “Võistkonnaliikmete füüsiline vastu­pidavus peaks olema enam-vähem ühel tasemel, samas tuleb kasuks, kui võistkonnaliikmed üksteist täiendavad. Võistkond peab kogu võistluse koos püsima,” märkis Udam. Tavaliselt on korraldaja maastikule seadnud joogipunktid, kuid paljudel on kaasas oma jooginõu.
    Udami ütlust mööda harrastab Eestis rogaini kindel seltskond. “Ala populaarsust tõstab asjaolu, et meil on valitsevad kahekordsed maailmameistrid 24 h rogainis – Rain ja Silver Eensaar,” ütles ta.
    Udam ütles, et rogaini ei saa võtta päris eraldi alana – pigem on see väga pikk jooksuorienteerumine. “Kasuks tulevad pikamaajooksu kogemus, orienteerumisoskus ja raja planeerimise oskus.  Mina kulutan orienteerumisoskuse arendamisele päris palju aega, peaaegu igal nädalavahetusel käin kuskil Eesti otsas,” selgitas Udam. Rahvusvahelistel võistustel ta osaleda ei plaani, kuigi usub, et hea võistkonnakaaslasega võiks päris kõrgele jõuda.
    Piisab mõnest heast jalatsipaarist. Rogainist mõnu tundmiseks pole Udami sõnul vaja muud kui üht head jalatsipaari, kompassi ja väikest seljakotti. Kahtlemata on vaja entusiastlikku tiimikaaslast. “Kui kulud kokku lüüa, tuleb kõvasti odavam kui Tartu maraton. Ja mets on täis rõõmsaid nägusid!” soovitab ta.
    Endine tippsportlane keskendub suusaorienteerumisele
    Kui orienteerumine on individuaalala, siis rogain on tiimitöö, kus peab oskama arvestada partneri võimete ja ette­panekutega, rääkis OÜ Valge Hundi Rada juhatuse liige ­Ilmar Udam. “Rogaini rada tuleb ise planeerida ja plaani võistluse käigus korrigeerida. Tihti on raske kontrollaega mahtuda.” Udam on enda sõnul sagedaste proovilepanekutega harjunud.
    Tavaorienteerumise kaart on Udami sõnul täpsem kui rogaini oma. “Rogaini kaart ei kajasta metsa läbitavust, mis võib kaasa tuua nii häid kui ka halbu üllatusi,” sõnas ta.
    Viimane eriline võistlus, mis Udamile meenub, oli Naissaarel Libahundi Jälge joostes. “Saare loodeosas on ikka võrratult ilusad metsad! Sinna tahaks tagasi!” ütles ta.
    Udam peab oma põhialaks suusaorienteerumist. Temal kui endisel tippsuusatajal pole suusapoolega probleemi, aga kuna orienteerumisega on ta enda sõnul tegelenud vaid mõne aasta, siis selle arendamiseks osaleb ta võimalikult palju erinevatel võistlustel. “Põhilised on siiski jooksuorienteerumised, neid lihtsalt toimub kõige rohkem. Rogainil osalen ka, kui kalender lubab.”
    Väga põnev ja emotsionaalne väljakutse on talle Xdreami sari, kus ta osaleb Vaude Matkaspordi tiimis koos rogaini maailmameistrist vendade Eensaartega.  “See eeldab treenitust ka jalgrattasõidus. Nii et üritan ka rattas mingit taset hoida, eelmisel aastal tegin kaasa paar rattamaratoni, sel aastal pole veel jõudnud. Suusamaratone sõidaks võimalusel ka, kui need vaid toimuks,” ütles ta.
    Osalejate hulk kasvab mühinal
    Orienteerumismatku toimub harrastaja Ilmar Udami meelest parasjagu ja osalejate arv kasvab jäjekindlalt. Järgmine võimalus võistelda on 7. juunil Värskas koos rogaini EMiga peetaval 6tunnisel Matkaspordi rogainil. “See, et selline sari toimub, näitab asja populaarsust,”  ütles ta.
    Tänavu kevadel pani  Udamit imestama esimese Tallinna linnarogaini osalejate hulk – kokku ligi 300 inimest. “Üritusele oli vähe reklaami, ainult kitsale sihtgrupile. TA OK rogainil osaleb vist üle 1000 inimese ja ega palju rohkem metsa mahukski,” naeris Udam.
    24tunnisel rogainil antakse võistluskaardid ja kontrollpunktide legendid raja planeerimiseks kätte tavaliselt paar-kolm tundi enne starti. Lühema kontrollajaga rogainidel on ka aeg raja plaanimiseks lühem, 8tunnistel rogainidel tavaliselt üks tund.
    Udam rääkis, et võistluskeskuses pakutakse võistluse ajal ja järel süüa ning sellise toitlustamise tasu sisaldub võistluse osavõtutasus.
    Võistluse strateegia üks osa on ka valik, kas pöörduda võistluse ajal kehakinnitamiseks tagasi võistluskeskusse või võtta võileivad, energiageelid ja jook maastikule seljakotiga kaasa.
     
    Mis on mis
    Rogain
    Võistkondlik orienteerumismatk, eesmärk on koguda kontrollajaga võimalikult suur punktisumma maastikule paigutatud kontrollpunktide läbimise eest. Tippvõistkonnad läbivad ööpäevas rohkem kui 100 km.Võistkond: 2–5 liiget, eraldi arvestus mees-, nais- ja segavõistkondadele. Eraldi võistlusklassid ka juunioridele (kuni 20 a), veteranidele (al 40 a) ja superveteranidele (al 55 a).kaardid: kasutatakse olemasolevaid topograafilisi kaarte, üha enam ka konkreetse võistluse jaoks joonistatud spetsiaalseid kaarte.Kontrollpunktide läbimist ja koosliikumist kontrollitakse elektroonilise märkesüsteemiga SPORTident. Võistlejal on mikrokiibiga SI-kaart, millega tehakse kontrollpunktis märge.Alaliit: rahvusvaheline rogainiföderatsioon IRF, Eestis orienteerumisliit
     
    Kommentaar
    Eristub võistkondlikkuse poolest
    Paul Poopuu, orienteerumisliidu tegevdirektorRogain on meie mõistes suhteliselt uudne ala, mis on kiirelt populaarsust kogunud. Traditsioonilisest orienteerumisest eristub see eeskätt võistkondlikkuse ning kestuse poolest – alates 3 kuni 24 tunnini. Rahvusvahelised tiitli­võistlused toimuvad 24 tunni rogainis. Traditsioonilise orienteerumise distantsid on sõltuvalt orienteerumisalast kestusega alates 15 minutist kuni 2,5–3 tunnini.Rogain on ülipikk kestusala, hoopis teistsuguste võtete ja taktikaga.Selge eripära on raja läbimises, rogaini puhul määrab võistkond ise kontrollpunktide läbimise järjekorra, tava­orienteerumises määrab kontrollpunktide läbimise järjekorra rajameister.Rogain on Eestis praeguseks juba päris populaarne. Suurima osavõtjate arvuga on viimastel  aastatel olnud TA OK rogain, kus osaleb ligikaudu tuhatkond inimest. 
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Luksuskortereid lubanud arendaja lõpetas pankrotis
Esmaspäeval kuulutas Harju maakohus välja skandaalse Teletorni Kodude pankroti. Vene rikkurile kuuluv ettevõte arendas Pirital luksuskinnisvara, kuid uhke plaan lõppes poolikute korterite ja suurte võlgadega.
Esmaspäeval kuulutas Harju maakohus välja skandaalse Teletorni Kodude pankroti. Vene rikkurile kuuluv ettevõte arendas Pirital luksuskinnisvara, kuid uhke plaan lõppes poolikute korterite ja suurte võlgadega.