Ukraina kriis kõigutab kulla hinda

30. mai 2014, 00:00

Kulla hind langes täna 16 nädala madalaimale tasemele, kuna investorite arvates on pinged ­Ukraina ja Venemaa vahel leevenemas.

Kulla untsi hind langes teisipäeval 25 dollarit ning kolmapäeval 6,2 dollarit. Eile langes kuld veel 7 dollarit, 1253 dollarini. Kolm languspäeva tuli pärast uudist, et Venemaa president Vladimir Putin näitas üles valmidust Ukraina uue presidendiga koostööd teha.

“Lõpuks ometi on kulla hind murdnud läbi oma kitsast kauplemiskoridorist,” ütles Shanghais asuva investeerimisfirma ­Everbright Futures strateeg Sun Yonggang Bloombergile. “Kulla hinda on mõjutanud nõrgem ­euro ja Ukraina kriisi rahunemine.”

Sel kuul on kulla hind langenud 3% ning euro on dollari vastu nõrgenenud 1,9%, kusjuures üleeile langes euro peaaegu kolme kuu madalaima tasemeni. Ukraina kriisi tõttu on kulla hind 2014. aastal tõusnud 4,3%.

Dollar mõjutab. Euro languse põhjus on Euroopa Keskpanga valmisolek baasintressi veel langetada. Kui euro nõrgeneb, siis dollar tugevneb.  Kuna maailma turul arveldatakse kullaga palju dollarites, pole see väärismetalli ostjatele kasulik. “On oodata dollari tugevnemist, mis peaks kulla hinda survestama,” ütles Jaapani panga Mitsubishi Corp analüütik Jonathan Butler CNBC-le. Dollarindeks, mis mõõdab USA dollari käekäiku kuue suurima valuuta vastu, tõusis üleeile kahe kuu kõrgeima tasemeni.

Investoritele mõeldud uudiskirja Gartman Letter autor Dennis Gartman ütles CNBC-le, et tema ostaks kulda praegu vaid siis, kui inflatsioon teeks järsu tõusu või kui kuskil algaks sõda. Kumbki variant ei tundu tõenäoline.

GRZ Energy president Anthony Grisanti ütles CNBC-le, et kulla järgmised toetustasemed on 1200–1210 dollari vahemikus. “Kui aktsiad jätkavad tõusu ja Dow Jones läheb 17 000 punktini, võib kulla hind hõlpsalt langeda 1210 dollarini,” ütles ta.

USA 10aastase võlakirja tootlus püsis eile 2,5% tasemel, mis on üpris madal tase, kui arvestada  dollari praegust tugevust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. May 2014, 18:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing