Valitsus lükkas vanema-pensioni 3 aastat edasi

Indrek Kald 29. mai 2014, 12:01

Valitsus lükkas täna täiendava pensionilisa ehk vanemapensioni maksmise jõustamise tähtaja edasi 2018. aasta algusele.

Kogumispensionide seaduse, riikliku pensionikindlustuse seaduse kohaselt arvutatakse pensionile juurde täiendav pensionilisa enne 2013. aastat sündinud lapse kasvatamise eest. Seega puudutab pensionilisa edasilükkamine neid pensionäre, kellel oleks õigus pensionilisale 2015, 2016 ja 2017 aastal.

Vastavalt sotsiaalkindlustusameti andmeile on pensioniõiguslik staaž laste kasvatamise eest 226 992 inimesel (neist 15% on mehed), mis taganuks neile tänase seaduse kohaselt järgmise aasta alguses õiguse pensionilisale.

Ühtlasi algatas valitsus muudatused tulumaksuseaduses, millega tulevast aastast suurendatakse maksuvaba tulu 144 eurolt kuus 154 euroni. Pensionile kohaldatavat täiendavat maksuvaba tulu suurendatakse 210 eurolt 220 euroni.

Lisaks muudeti tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja koostamise põhimõtteid ja korda. Nimekirja koostamise ülesanne antakse valitsuselt maksu- ja tolliametile.

Eelnõuga sätestatakse ka tulumaksuseaduses stipendiumi definitsioon, et tagada maksuvabastuse kohaldamisel senisest suurem õigusselgus.

Valitsus täpsustas ka pärandatud vara võõrandamisel saadud kasu tulumaksuga maksustamist.

Eelnõuga nähakse ette füüsilistele isikutele PRIA poolt makstavate põllumajandus- ja keskkonnatoetuste tulumaksuga maksustamine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2014, 19:13
Otsi:

Ava täpsem otsing