Ehitusmahud vähenesid

Eliisa Matsalu 30. mai 2014, 08:20

Esimeses kvartalis ehitasid Eesti ehitusettevõtted 3% vähem kui mullu samal ajal.

Statistikaameti andmetel ehitasid Eesti ehitusettevõtted 2014. aastal I kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 3% vähem. Eestis vähenes ehitustegevus 2% ja välisriikides ehitati ligi viiendiku võrra vähem.

I kvartalis ehitati omal jõul 376 miljoni euro eest. Võrreldes mullu sama perioodiga suurenes hoonete ehitamine 4% ning rajatiste ehitamine vähenes 15%.

Eelmisel aastal kohalikul ehitusturul elavnema hakanud hoonete uusehitus jätkas tõusutrendil ka sel aastal. Hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööd jäid võrreldes eelmise aastaga samale tasemele. Ligi kolm aastat ehitusturgu vaid positiivselt panustanud rajatiste ehitamine vähenes aga teist kvartalit järjest, viies sellega langusesse kogu ehitusturu.

Välisriikidesse ehitamine väheneb jätkuvalt – esimeses kvartalis vähenes välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kaks protsendipunkti.

Ehitisregistri andmetel lubati esimeses kvartalis kasutusse 748 uut eluruumi, mis on 323 eluruumi rohkem kui aasta varem. Ligi kolmveerand valminud eluruumidest asus korterelamutes. Enim uusi eluruume valmis Tallinnas.

Nõudlus uutele hea asukohaga kvaliteetsete elamispindadele püsib. 2014. aasta I kvartalis väljastati ehitusluba 667 eluruumi ehitamiseks, mida on ligi kümnendiku võrra rohkem kui mullu I kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 187 mitteelamut kasuliku pinnaga 157 700 ruutmeetrit. Enim lisandus uut lao-, kontori- ja põllumajandushoonepinda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2014, 08:20
Otsi:

Ava täpsem otsing