OpenData maailm pakub ettevõtjaile uusi võimalusi

02. juuni 2014, 00:00

Info tekitab väärtust, kui see on seda vajavatele isikutele kättesaadav ja kasutatavaks muudetud. Küllap soodustab ka loodud Riigiraha rakendus mõne uue toote või teenuse turule tulemist.

USA on teinud OpenData printsiipidele vastavalt avalikult kättesaadavaks üle 90 000 andmekogu, Kanada pea 200 000, Ühendkuningriik veidi alla 20 000, Austraalia ca 3400. Eestil ei ole võimalik arvuliselt neile vastu panna, kuid meie eelis on väiksus. Avaldatud andmebaaside arv üksi ei ole näitaja, tähtsam on avaldatu kasutatav väärtus ja terviklikkus. Viimase saavutamine on suurtes riikides keerulisem, sest nende andmed on tihti killustatud hulga erinevate andmebaaside vahel.

Pilootprojektist rakenduseks. Kui rahandusministeerium alustas 2012. aastal kohalike omavalitsuste raamatupidamise andmete pilveteenusena kättesaadavaks tegemise pilootprojekti, olime me selles valdkonnas saavutatuga maailmas esimesed. Projekti käigus saadud kogemuste ja tagasiside põhjal välja arendatud Riigiraha rakendus (riigiraha.fin.ee) on praegugi eeskujuks teistele riikidele oma finantstegevuse läbipaistvamaks muutmisel.

Esimene olemine ei ole omaette väärtus, kui sellest ei tulene igapäevast käegakatsutavat kasu. Millist kasu võib oodata Riigiraha rakendusest? Valitsussektori efektiivsuse tõus, teadmispõhiste otsuste edendamine, maksumaksja raha kokkuhoid korruptsioonijuhtumite avastamise või raiskamiste vähendamise näol, kodanike suurem kaasatus kohalike valikute tegemisse – need on vaid mõned märksõnad, mida sellega võiks seostada.

Uued tooted ja teenused. Usutavasti soodustab rakendus ka mõne uue toote või teenuse turule tulemist, mida me praegu ei oska isegi ette näha. Näiteks kindlustustoodete müüjatel on võimalik välja selgitada, millistel kohalikel omavalitsustel on palju väärtuslikku, aga kindlustamata vara. Pangad saavad ülevaate turuosa jaotusest omavalitsuste raha hoiustamisel või laenude andmisel ning hinnata konkurentide laenukulukuse määra, et pakkuda soodsamaid lahendusi.

Riigiraha rakendusest on võimalik elektrimüüjatel analüüsida, kes omavalitsustest kui palju elektrit kasutab, milleks seda kasutatakse, kuidas vajadus jaotub kuude vahel ning mis on antud sektori turukäive. Kui riigiraha andmetele saaks aga tulevikus lisada kohalike omavalitsuste kasutatava kinnisvara üldandmed, siis saaks välja otsida nt kõige energiakulukamad piirkonnad ning pakkuda neile majanduslikku säästu hoonete soojustamise või energiaallika vahetamise läbi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. June 2014, 20:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing