Bitcoin võitis lõpuks isegi Apple’i südame

04. juuni 2014, 00:00

Algse vastupanu järel avas Apple ukse bitcoini kasutamisele. Kuigi eri maade finantsinspektsioonid ja maksuametid ei ole jõudnud üksmeelele, kas bitcoin on kunstiteos, tooraine või kinnisvara – aga kindlasti ei ole see raha –  näib tal maksevahendi funktsioon justkui olevat.

Apple muutis oma poliitikat ja nüüd võivad tarkvaraarendajad lisada rakendustesse tehingud virtuaalvaluutaga. See sillutab teed iPhone’ides ja iPadides uut liiki valuutade, näiteks bitocini kasutamisele, vahendas Bloomberg.

Kuigi Apple ei maininud nimeliselt bitcoini, lubatakse kasutada heakskiidetud virtuaalvaluutasid. Digiraha kasutavad rakendused peavad olema kooskõlas osariikide ja föderaal­seadustega.

“Apple’il oleks rohkem kaotada, kui nad bitcoini oma rakenduste poest eemal hoiaksid,” ütles Wedbush Securitise analüütik Gil Luria. “Bitcoini kasutajad sellest nagunii ei loobu – pigem loobuvad nad iPhone’ist.”

Varem blokeeris Apple sellised programmid nagu Blockchain.info. Selle peale levitasid bitcoini kasutajad internetis videosid, kus nad oma Apple’i telefone katki tegid. Üks kasutaja tulistas oma iPhone’i, teine lõhkus selle metallkangiga ja kolmas viskas tänavale puruks.

Bitcoini hind tegi mullu tipu tuhandel dollaril, aga kukkus tänavu aprillis 360,84 dollarile. Sellelt tasemelt on bitcoini hind veidi taastunud. Eile maksis bitcoin 667 dollarit.

Mida rohkem rakendusi bitcoin leiab, seda suurem on selle populaarsuse eeldus.  Bitcoini eksperiment võiks tegelikult külmaks jätta. Arvutitoojatele, elektritootjatele ja internetiteenuste pakkujatele näib bitcoin olevat justkui õnnistus, mis tekitab täiendavat nõudlust.

Bitcoini suurim oht on see, et sellega tegelevad organisatsioonid, mis sisuliselt täidavad turu­platsi (börsi) ja finantsvahendajate (pankade) rolli, ei pea täitma pankadega sarnaseid nõudeid. See kõigutab nende usaldusväärsust. Kui kaasatakse ja hoitakse avalikkuse sääste, eeldaks suuremat kindlust. See aga läheb vastuollu bitcoini vabaduseihaga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    03. June 2014, 19:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing