Ericsson katsub kolmandat korda õnne

06. juuni 2014, 00:00

Ericsson teeb kolmandat korda panuse mobiiltelefonidele.

Seekord on Rootsi mobiilsidevarustust tootev ettevõte tulnud välja strateegiaga jagada Apple’i ja Samsung Electronicsi edu, pakkudes telefoni­tootjatele uut 17dollarilist postmargisuurust modemikiipi telefonide andmesideks, mis peaks juba lähiajal hakkama Ericssonile käivet tooma. Tootes telefonide koostisosasid telefonide asemel, saab Ericsson vältida võitlust gigantidega, kes domineerivad nutitelefonide turul, vahendas Bloomberg.

Valis raskema konkurendi. See aga eeldab, et võitlusesse tuleb minna mobiiltelefoniäris veelgi tugevamal positsioonil oleva Qualcommiga. Mullu oli 4,1 miljardi dollarilisel kiibiturul, kus Ericsson tahab konkureerida, Qualcommi turuosa 92%.

“See on suur turg – enam kui miljardi aastas müüdava nutitelefoniga –, mis peaks pakkuma ruumi mitmele tootjale,” ütles Ericssoni strateegia­juht Björn Ekelund.

Kuigi Ericsson aitas muuta mobiiltelefonide turgu 1980ndatel ja 1990ndatel, pani kasvav konkurents 2000ndatel ettevõtte keskenduma võrguseadmete tootmisele. Selles ajast on Ericsson kahel korral proovinud end siduda mobiiltelefonidega, luues mobiiltelefonide tootmise ühisettevõtte Sonyga ja mobiiltelefonide kiipide tootmise ühisettevõtte STMicroelectronicsiga. Mõlemad ebaõnnestusid.

Praegu on üksus kahjumlik. Praegu on Ekelundi juhitav modemiüksus jätkuvalt kahjumlik. Ericsson prognoosib, et juba teisel poolaastal tulevad üksuses kulude kõrvale ka tulud.

Ericssonil on keeruline veenda nutitelefonide tootmise liidreid kasutama Qualcommi asemel Ericssoni komponente.

Qualcommi staatust on püüdnud kõigutada ka teised tootjad. Broadcom teatas, et nad loobuvad modemipüüdlustest, müües või sulgedes üksuse. Intel teatas aprillis mobiilikiibiäri kahjumist, mis ületas üksuse käivet.

Minu silmis pakub see Ericssonile kasvuvõimalust, kuid kaasnev risk võib olla liiga suur.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. June 2014, 19:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing