Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kodutu sai variisikuks mõne tunniga

    Uue passi järele läinud kodutust mehest saab  mõne tunniga kahe raskustes firma omanik, mis kuulusid seni tuntud restorani­äri­mehele.

    2013. aasta 11. märtsil sõidab Tallinna uue passi järele mees, kellel pole kõige paremini läinud –kindla elu- ja töökohata on ta olnud juba enam kui kümme aastat, kuid on leidnud ulualuse lagunevas majas keset metsa.
    Restoraniärimees loobus raskustes firmadest. Mõned tunnid pärast passi kättesaamist lahkub ta notar Margus Veskimäe büroost kahe firma omaniku ja juhatuse liikmena.
    Nende firmade maksuvõlg ligineb 1,3 miljonile eurole. Sama päeva hommikul on nende firmade omanik veel Rein Kärk, tuntud restorani­ärimees, kellele kuulub mitu silmapaistvat söögikohta – näiteks Hõbelusikaga hinnatud tipprestoran ­Dominic Tallinna vanalinnas.
    Mehest metsast saab selle tehinguga Kärki vari­isik, tankist. Ilmselt soovis Kärk selle sammuga vabaneda hapuks läinud firmadest maksuameti miljoninõudega. Otsime selle variisikuks tehtud habemesse kasvanud mehe metsast üles. Maja, milles ta elab, on lagunenud ja trööstitu. Tuppa astudes kargab ninna kirbe suitsulõhn, mille riided kiiresti külge võtavad ja mis lahkub alles pärast pesumasinas käimist. “Ahi hakkas sisse ajama,” seletab mees. Ta ei ole nõus juhtunust enda näoga rääkima, kuid lubab kaameral pimedas ja küljelt oma jutu salvestada.
    Tankist: eks ma olin joomane ka. Mees kaotas eelmise aasta alguses passi ja taotles endale uue, mille sai kätte ühest Tallinna kodakondsus- ja migratsiooniameti büroost. Sealsamas büroo juures tuli tema juurde talle tundmatu meesterahvas ja palus paari allkirja. Allkirjade andmiseks tuli notarisse minna. Notaris käis asi libedalt: paberid olid ette valmistatud, allkirjad alla ja minema.
    Miks ta üldse kaasa läks? “No ma ei tea, eks ma olin kergelt joomane ka,” seletab ta. Mees väidab, et ei saanud oma allkirjade vastu midagi ja sinnapaika see mõneks ajaks jäi. Kuni maksuamet ta firmade maksuvõla pärast vaibale kutsus. “Nad helistasid mulle ja, kui oli võimalus linna minna, läksin kohale. Hea oli, et maksuamet ütles, muidu ma ei oleks teadnudki,” räägib ta.
    Maksuamet soovitas tal politseisse avaldus teha, kuid politsei ei võtnud seda menetlusse – ise kirjutas ju paberitele alla. Nüüd väidab ta, et ei tea isegi firmade nime, mille omanikuks ta sai.
    Need varem Kärkile kuulunud ettevõtted on viimases kriisis surmahoobi saanud kinnisvarafirmad West Kinnisvara OÜ ja Akropol Kinnisvaraarendus OÜ. Nende maksuvõlg on ühtekokku 1,3 miljonit eurot: Akropol Kinnisvaraarenduses tekkis maksuvõlg 2008. aastal, West Kinnisvaral aasta hiljem. Seega ei saa maksuvõla eest vastutavaks pidada eluheidikut, kelle nimele firmad eelmisel aastal liikusid.
    Rein Kärkile kuulunud firmat Vanalinna ­Restoranid OÜ, mille aadress on samuti Restoran Dominici aadress, likvideerib tuntud likvidaator Kalev Sakjas.
    Endine omanik: “See ei ole teie asi.” Kärk oma endistest ettevõtetest rääkida ei soovi. “Miks ma peaksin seda laiadele massidele rääkima, ma ei saa aru,” ütleb ta. Ta kinnitab küll telefonis, et käis ise notaris pabereid allkirjastamas, kuid kellele oma ettevõtted müüs, täpselt ei tea. Samuti ei mäleta ta tehingu hinda.
    “See oli nii ammu,” märgib Kärk ja ärritub kuuldavalt, kui vihjata talle, et tegemist on variisikuga sõlmitud tehinguga. “See ei ole teie asi. Kuidas see teie asi on, ma ei saa aru. See ei ole absoluutselt teie asi. Ma ei ole mingit variisikut kasutanud ja ma ei kommenteeri seda teile,” sõnab ta.
    Samuti lisab Kärk, et maksuamet peaks seda kõigepealt tõestama. “Üks asi on kahtlustus, teine asi on tõendamine, need on erinevad asjad,” lausub ta ja palub oma aega rohkem mitte raisata. Ta ütleb, et viibib Saksamaal ja nõuab enne kõne katkestamist ka oma telefoniarve tasumist.
    Notar: tundub olevat kameeleon-inimene, näitleja. Juhatuse liikmeks kinnitas variisiku notar Margus Veskimäe, kelle väitel ei olnud variisikuks saanu tehingu tegemisel joobes ja nägi välja täie mõistuse juures. “Meil tehinguid teha ei saa, kui inimene on juua täis,” ütleb ta.
    Veskimäe sõnul võis variisik nende tehingute pealt raha teenida. “Kui ta tuli siia, oli ta puhas, korralik, vastas kõikidele küsimustele, kirjutas alla,” kommenteerib ta. “Maksuametis väitis ta, et ei suuda kirjutadagi.”
    Kui inimene tuleb notarisse, näeb viks ja viisakas välja, oskab kõikidele küsimustele vastata, ei ole Veskimäe sõnul notaril põhjust tehingust keelduda. “See härra oli väga hästi ette valmistatud. Kõik notarid tegelevad osa müügiga ja ei ole mina see üks ja ainus, kellele sellised vennad tulevad,” nendib ta.
    Sama juhtumi asjaolusid on tulnud Veskimäel ka notarite kojas selgitada. “Tundub olevat selline kameeleon-inimene, täielik näitleja. Siin oli ta nii nagu vaja ja maksuametis oli ta hoopis teistsugune, nagu seal oli vaja,” annab ta hinnangu. Tema hinnangul teenis Kärki variisik tehinguga raha.
    Maksuamet uurib, kuidas ja mis asjaoludel sai Kärki ettevõtete omanikuks eluheidikust variisik.
    Tankist: “Polnud aega pabereid läbigi lugeda”
    Miljonivõlaga ettevõtete omanikuks saanud variisik väidab, et pealinna passi järele tulnut ootasid notari juurde jõudes  ette valmistatud paberid, mida tal polnud enne kinnitamist ­aega läbigi lugeda.
    Kuidas sai Teist variisik? Sain passi kätte, tuldi juurde, paluti paar allkirja anda.
    Kodakondsus- ja migratsiooniameti ukse taga? Mitte päris ukse taga, aga jah, seal juures.
    Aga mis nad selle eest pakkusid? Midagi.
    Mitme ettevõtte otsa nad Teid panid? Ma ei tea seda.
    See allkirja andmine käis seal notari juures niivõrd kiiresti, et ma ei saanud arugi, mis ja mille pärast.
    Migratsiooniameti ukse tagant otse notarisse? Jah. Mõni tund võib-olla oli vahet.
    Miks Te nendega kaasa läksite? No ma ei tea, eks ma olin kergelt joomane ka.
    Kas notar ei vaadanud, et midagi on kummalist? Ma ei tea, seal olid paberid kõik valmis. Kirjuta siia ja siia alla ja oligi kõik.
    Millisel hetkel Te aru saite, et asjad on läinud pahasti? Kui maksuametist helistati ja küsiti.
    Maksuametisse läksite ise kohale? Nad helistasid mulle ja kui oli võimalus linna minna, läksin kohale. Hea oli, et maksuamet ütles, muidu ma ei oleks teadnudki.
    Mida maksuamet Teile ütles? Palus politseisse pöörduda. Kirjutasin sinna avalduse, sealt tuli vastus, et ei võeta menetlusse, ja oligi kõik.
    Teate midagi nende ettevõtete kohta? Mitte midagi. Seal polnud aega neid pabereid läbigi lugeda ja palju sellest oli juriidilises keeles, ma ei oleks niikuinii midagi aru saanud.
    Olete neid isikuid veel näinud? Ei.
    Millised need isikud välja nägid? Minust noorem, normaalsed riided. Tavaline inimene. Oleks mingi kandilise moodi välja näinud, siis ma ei oleks ju kaasa läinud.
    Mitu neid oli? Nägin kahte, notari juures oli veel üks naisterahvas, see võis selle mehe abikaasa olla.
    Kus notaribüroo asus? Kaubamaja taga. Kahe hoone vahelt läks sisse ja siis liftiga üles.
    Tankistiteenust saab osta lihtsalt
    Äripäeva katsest selgub, et tülikast võlakoormaga firmast vabaneda on imelihtne. Libalikvideerija ja tankisti teenuse hind algab mõnesajast eurost.
    “Mul arveid, dokumente vaja ei lähe. Nendega võid põhimõtteliselt lõket teha,” teatab telefonis likvideerimisteenuse osutaja, kelle abil saab võlgadega hädas firmast vabaneda. “See on sulle kõige parem variant, kui nad kuskilt välja ei tule. Olen kõigil lasknud ära hävitada,” lisab meeshääl.
    Ta ei tea, et räägib Äripäeva ajakirjanikuga ning on osa Äripäeva eksperimendist. Sellest selgub, et likvideerimisteenuse pakkujate leidmine ja neilt “vabane oma võlgadest juba täna”-tüüpi teenuse ostmine on lihtne.
    “Võtame firma üle”. Kuidas see käib, sellest aimu saamiseks esineme raskustes väikefirma omanikuna. Ettevõttel on 3000 eurot maksuvõlgu ning 17 000 euro eest kohustusi tarnijate ees. Soovime firmast kiirelt ja valutult lahti saada.
    “Võtaksime ettevõtte üle, firma ostab selle ära,” räägib üks teenusepakkuja.
    Ta tegutseb veebilehe firmamajandus.eu kaudu ja lubab vajadusel juhatusse panna sellise inimese, kes Eestis ei ela. “Teda ei saada enam kätte. Menetlust ei saa selle juhatuse liikmeta teha, ja bilansi teen ka korda. Seal ei ole midagi rasket.” ­Bilansi korrastamine tähendab seda, et firmale valetatakse mõni  nõue juurde. Näiteks meile pakub ta, et nõuete summaks võiks olla 35 000 ­eurot. “Kui maksuamet küsib, siis me oleme mõne firma pealt raha kandnud tagasi, et asi jääks ilus. Et kui me raha kätte saame, siis saavad nemad ka oma raha,” räägib ta.
    Politsei püüab vaid suuremaid kalu. Kas see on seaduslik ja ega pärast politseiga probleeme tule? “Kriminaalasju antakse iga väikse asja pärast üles, aga politsei ei hakka neid menetlema. Paarikümne tuhande euro pärast on see mõttetu. Oleme võtnud neid firmasid, kus maksuvõlad on ikka sadu tuhandeid, ja isegi siis ei alustata.”
    Selle teenusepakkuja esindaja kasutab valenime Marek Valdre. Sellise nimega isikut tegelikult ei eksisteeri. Hinnaks pakub ta meile 1070 eurot. Notari aja lubab ta meile panna kas või juba järgmiseks päevaks.
    Kuid kohtuda ja välja selgitada, kes ta täpselt on, meil ei õnnestu. Notarisse minekuks oleks meil vaja talle eelnevalt firma andmed saata, kuid meie ettevõte on välja mõeldud ja nn pärisfirmat lühikese ajaga ei leia.
    Likvideerija: maksuametit ära karda. Teine likvideerija küsib teenuse eest 400 eurot ja kinnitab, et maksuametit ei pea pelgama. “See on nii pikk protsess ja seda on peaaegu võimatu ebaseaduslikuks nimetada, kui see nõndanimetatud tankist ütleb, et tema ostis selle saneerimiseks, aga ei tulnud midagi välja,” räägib likvideerija. “See on 10 000st üks, millega maksuamet üldse hakkab kohtusse minema.”
    Temaga õnnestub meil ka kohtuda. Ta nõustub intervjuuga tingimusel, et jääb anonüümseks, sest maksuamet on pitsitama hakanud.
    Hädas ettevõtjal tavaliselt kiire. Mees räägib meile, et nii-öelda tankistid-vahendajad pakuvad ka tavapärast likvideerimisteenust ja esindamist pankrotimenetluses, aga enamasti tahavad võlgadega hädas ettevõtjad firmast kiiremas korras lahti saada ja siis ongi osa võõrandamine ja uue juhatuse paikapanek kõige kiirem variant. Tavalised ongi probleemid maksuameti, inkassode ja muude maksmata arvetega.
    “Protsess näeb välja selline, et lepime hinna kokku ja siis läheme notarisse. Mina esindan neid (tankiste – toim) volituse alusel,” selgitab ta. Hind sõltub sellest, kui suured võlad ja millised probleemid firmal on.
    Tankisti tasu algab suitsupakist ja õllest. Vari­isikute leidmine pole samuti keeruline. “Teinekord nad pakuvad end ise, ega ma otseselt neid kuskile otsima ei lähe, et ootan haigla ees,” räägib ta. “Nad päris pereisad ei ole, et käivad päevast-päeva tööl. Eks neil on kohtutäiturid seljas ja kontod ära blokeerinud. Mingi puhta lehena inimene sinna etteotsa ei tule.” Maksma peab neile kuidas kunagi: mõni küsib paarikümne firma eest 500 eurot, teine küsib seda ühe firma eest, kolmandale saab ettevõtte kirjutada õlle ja suitsupaki eest.”
    Likvideerija sõnul on turul umbes 15 variisikute vahendajat ja teenuse hinnad jäävad 300 ja 1000 euro vahele. Mõni pakub ka näiteks välistankiste ja siis on teenus kallim. “Selleks peab olema sul ­offshore-firma Belizes, Panamas, kus iganes,” räägib ta.
    Libalikvideerija: keegi ei jää tahtlikult võlgu. Enda sõnul likvideerija mõistab, et see ei ole ilus tegevus. “Samas mõistan ka neid hädas olevaid inimesi. Tavaliselt jääb keegi lihtsalt kuskile võlgu ja tal ole väljapääsu ja nii ta otsibki lahendust. Mis te arvate, et ta läheb maksuametisse ja palub sealt abi,” küsib ta retooriliselt.
    Tema hinnangul on maksuameti jõudlus selle teemaga tegelemisel tilluke. Maksuamet saab küll võlgu nõuda juhatuse liikmelt, kelle ajal võlad tekkisid, kuid selleks on vaja palju vaeva näha ja kohtus käia. Eelmisel aastal nõudis maksuamet võlga firma eelmiselt juhatuse liikmelt 26 juhul. Tema firmadele ei ole ühtki menetlusotsust tehtud.
    Päris niiditõmbajateni tihti ei jõuta
    Likvideerijate taga seisvad äriühingud osutuvad tihti usaldusühinguteks, kus vastutav pool ehk täisühing on kustutatud.
    Usaldusühingu tegevusvaldkond ei ole seotud likvideerimisteenuse, vaid näiteks ehitus- või ka meelelahutuse teenusepakkumisega.
    Likvideerijad kasutavad ka likvideeritavaid firmasid ära, näiteks enda tutvustamisel ja likvideerimisteenuse reklaami ostmisel.
    Teenusepakkujate nimed välja ei tule, kasutatakse näiteks teist nime ning igasugustest registrist otsides sellise nimega inimest ei leia.
    Eraldi klass on professionaalsed likvideerijad, kes õpetavad tankistidele, mida nad öelda võivad ja mida mitte. Teenuse  müüjad ja telefonile vastajad on enamasti Eesti kodanikud.
    Maksuamet näeb probleemi, ministeerium mitte
    Erinevalt maksuametist ei leia justiitsministeerium, et maksuvõlgadega firmade juhatuse liikmete või omanike vahetuse tõttu peaks majandustegevust keelama hakkama.
    Ministeeriumil puudub piisav teave variisikute probleemi kohta hinnangu andmiseks, vastas justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituse juhataja ­Illimar Pärnamägi maksuameti avalikule kirjale, milles amet vari­isikute probleemi ning selle ulatust esile tõstab.
    Vastukiri maksu- ja tolliametile on aga alles ministeeriumis koostamisel.
    Pärnamägi ei näe libalikvideerijates probleemi. Kui ettevõtja rikub lõpetamisel majandustegevuse nõudeid, saab teda karistada majandustegevuse seadustiku üldosa meetmetega.
     
     Samm sammult
    Kuidas probleemides firmast vabanetakse
    1. Omanik otsib väljapääsu.Raskustes äriühingu omanik kontakteerub likvideerimisteenuse pakkujaga, kes annab kolm võimalust – pankrot, äriühingu müük või tankist. Soovi korral pakub ka välismaal asuvat tankisti, keda on keerulisem tabada.
    2. Uued juhid tüüri juurde.Tehing vormistatakse ettevõtjaportaalis või notaris. On juhtumeid, kus notaris esitati uueks omanikuks või juhatuse liikmeks välismaal elav isik, kes justkui on teinud volikirja tema esindamiseks. Sageli juhtub, et volikiri on võltsitud.
    3. Tankist võtab ohjad­ üle.Inimene nii-öelda müüb oma firma maha, makstes selle eest 400–1500 eurot. Firma ostnud likvideerija paneb oma tankisti juhatusse.
    4. Käibemaksukohustuslasi noolitakse.Nende abil sooritatakse käibemaksupettusi.Libalikvideerija avab konto paljudes pankades ja hakkab arveid müüma.
    5. Mure tuleb bumerangina tagasi.Oma firma “müünud” inimene kutsutakse umbes aasta pärast tehingut maksuametisse ja politseisse tunnistajana ülekuulamisele käibemaksupettusega seotud kriminaalasjas. Unistus valutult võlgadest lahti saada ei täitu ja tihti on olukord veel hullemaks läinud.
    Allikas: Äripäev, maksuamet
     
    Pane tähele
    Kõige tegusamad firmade matjad
    1. Kalev SakjasKehtivad seosed 103 firmaga, mille maksuvõlg kokku ligi 1,2 miljonit eurot.Teda on likvideerijana kasutanud tuntud firma Arco Vara ning tipprestorani Dominic omanik Rein Kärk.
    2. Eigo GrünerKehtivad seosed 28 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 1,2 miljonit eurot.Karistatud väärteo eest.
    3. Allan PajusteKehtivad seosed 20 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 966 000 eurot.
    4. Jüri PenkinKehtivad seosed 13 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 892 000 eurot.Karistatud ühe väärteo eest.
    5. Raivo PalmisteKehtivad seosed 88 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 876 000 eurot.Kahel korral nii kriminaalkorras kui ka väärteo eest karistatud
    6. Mari-Liis TomsonKehtivad seosed 27 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 747 000 eurot.Karistatud kahe kriminaalkuriteo ning seitsme väärteo eest.
    7. Jüri FedotovKehtivad seosed 40 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 606 000 eurot.Kriminaalkorras süüdi mõistetud.
    8. Vassili TšikolaiKehtivad seosed 13 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 565 000 eurot.Kriminaalkorras karistatud kaheksal korral.
    9. Siim PehmeKehtivad seosed 17 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 458 000 eurot.
    10. Oliver LuivKehtivad seosed 24 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 374 000 eurot.Kriminaalkorras ühel ja väärteo eest kahel korral karistatud.
    11. Rein LossKehtivad seosed 52 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 374 000 eurot.Kriminaalkaristus tapmise ja kelmuse eest. Üks väärteo­menetlus.
    12. Aro KaljusteKehtivad seosed 14 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 242 000 eurot.Kriminaalkorras karistatud ühel korral
    13. Tehno Fjodorov, varasem nimi: Tenho FjodorovKehtivad seosed 15 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 196 000 eurot.
    14. Hillar TaltsKehtivad seosed 21 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 167 000 eurot.Kriminaalkorras karistatud kahel korral.
    15. Silver Eensaar (varasem nimi: Silver Eensaare)Kehtivad seosed 18 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 139 000 eurot.Likvideeris Rein Kilgi Sakala Saeveskit.
    16. Siim-Tanel RoomaKehtivad seosed 61 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 131 000 eurot.
    17. Marek LuhtKehtivad seosed 9 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 104 000 eurot.
    18. Ove TombergKehtivad seosed 8 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 91 000 eurot. Kriminaalkorras karistatud kolmel, väärteo eest 21 korral.
    19. Erki GrafKehtivad seosed 11 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 64 000 eurot.
    20. Aivar TõnissonKehtivad seosed 8 firmaga, mille maksuvõlg kokku on ligi 61 000 eurot.On olnud seotud Rein Kilgile kuulunud firmadega Aamiker, Hardstop, OÜ Ahto Sirel, Pere kontserni kuulnud Marga Roosikasvatus ja Papivabrik.
    Metoodika:Tabelisse valisime likvideerimisteenuse pakkujad ja nendega seotud aktiivsed isikud.Firmadel, mille juhatusse nad on saanud, tekkis maksuvõlg enne nende juhatusse kuulumist.Tabel koostati Julianus Inkasso loodud krediidiregister.ee andmete abiga.
     
    Kommentaar
    Sisetundega tehingut ei takista
    Anne Saaber, Notarite Koja esimees Statistikat, kui palju variisikute tehinguid on notarid suutnud tõrjuda, ei ole võimalik koostada, sest selliseid ärajäänud tehinguid ei dokumenteerita. Variisikutega seotud juhtumeid esineb sageli, nii osa võõrandmise tehingute kui ka  juhatuse liikmete muudatustega seotud toimingutega.Sagedasti on notaril alus kahelda, et inimene ei ole otsusevõimeline või ei suuda mõista tehingu sisu ja tagajärgi. Samas on võimalused tehingu takistamiseks piiratud – keelduda saab vaid seaduses sätestatud juhtudel. Inimlik kahtlus või sisetunne, et tegu võib olla variisikuga, selleks aga ei ole.
    Tankist võlast ei vabasta
    Triin Kutberg, maksu- ja tolliameti sissenõudmise erimenetluse talituse peajuristTankistiteenuse ostmine ei vabasta juhatuse liikmeid maksuvõlast. Maksumenetlust alustatakse isiku suhtes, kelle juhatuse liikmeks olemise perioodil võlg tekkis. Lubadus, et vabaned oma kohustustest, on tühipaljas õhk. Maksuamet saab maksuvõlga sisse nõuda kuni viis aastat.Likvideerimisteenuse pakkujatega puutub maksuamet enamasti kokku mingi menetluse kaudu. Enamasti on tegemist siiski tagajärgedega tegelemisega, kuna ameti jaoks on oluline leida üles isik, kelle ajal maksuvõlg tekkis.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Raadiohommikus: Sorose tarkus, kuumad investeerimisideed ja tulemustesadu
Kolmapäevases raadiohommikus võtame pulkadeks lahti Eesti suuruselt teise panga SEB ning kodumaise töötuskontserni Harju Elektri värsked tulemused.
Kolmapäevases raadiohommikus võtame pulkadeks lahti Eesti suuruselt teise panga SEB ning kodumaise töötuskontserni Harju Elektri värsked tulemused.