Puhkepäev. Eestimaa rikkalik virsikusaak

06. juuni 2014, 00:00

Viimastel nädalatel on mitmel korral tulnud teemaks puhkus. Õigustatult ka, suur soe juba käes ja kaugel see jaanipäevgi enam olla. Puhkusest rääkides on küsitud mitmel korral, et kuhu siis sel korral on plaanis ära sõita. Aus vastus on, et Eestimaa peale virsikuid korjama.

Väidetavalt olla Austria filosoof Ludwig Wittgenstein, tagasihoidlik ja vaikne mees, saanud kord söögilauas istudes ühe kuldaväärt soovituse võrra rikkamaks. Ta oli Inglismaal Trinity College’i liikmena üle hulga aja taas kolledžit külastamas. Lõuna ajal kanti ette kreemjas ebamäärase koostisega puding. Kui Wittgenstein umbusklikult magustoidu pealispinda uuris, kummardus kelner tema poole ja ütles: “Härra, kui te sügavamale kaevute, leiate virsiku.” See oli Wittgensteini meelest üks parimaid nõuandeid, mida ta oli Cambridge’is olles saanud.

Lähen ise ja soovitan siinkohal ka kõigil teistel minna Eestimaa peale virsikuid korjama. Kaevuda tasub põhjalikumalt Eesti linnade ja külade põnevate hoonete, mälestusmärkide taustalukku, uurida, kuhu viib tee erinevatest kangialustest ja jalg- või metsaradu mööda kõndides. Millist huumorit, veidruseid Eesti kohanimed ja paigad pakuvad, milliseid kauneid maastikke või arhitektuuri neis peidus on. Hästi varjatud saladusi ja ka tuntud paiku ning ettevõtmisi, mida külastada tasub, on küll ja veel.

Mõned neist paikadest ja üritustest on eelmisel lehel ka välja toodud. Ostrova külas Setomaal toimub näiteks Ostrova festivalil, kus lisaks kohalikele muusikutele esinevad ka tuntud kollektiivid – Lenna, Dagö, Singer Vinger, Tanel Padar ja The Sun, Kolumbus Kris, Ummamuudu jpt. Kärdla võõrustab augustialguses kõiki külalisi aga kohvi ja väikse suupistega – toimuvad Kärdla kohvikutepäevad. Jõgevamaale on asja motosõpradel, Valgamaale triatlonihuvilistel, Raplamaale tasub minna aga neil, kellele jalgrattaga pedaalimine meeldib. Maakonna saab risti-rästi läbi sõita. Neid pudingu sisse peidetud virsikuid – paiku, kohti ja sündmuseid  jagub igasse Eesti maakonda. Head kaevumist!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. June 2014, 18:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing