Puhkepäev. Kitarrigeeniused näitavad Tallinnas taset

06. juuni 2014, 00:00

Peatselt algava Tallinna Kitarrifestivali peaesinejaks on prantslasest kitarrivirtuoos Roland Dyens, keda peetakse tänapäeva üheks suurimaks kitarrigeeniuseks. Lisaks jagub kitarrimuusikat festivalil aga veel viieks päevaks.

Olulisi kitarrimuusikafestivale toimub Eestis aasta lõikes kolm. Septembris rõõmustab kuulajaid Viljandi Kitarrifestival, mis on suunatud eelkõige improvisatsioonilise kitarrimuusika tutvustamisele. Novembris toimuva Fiesta de la guitarra eesmärgiks on suuresti Eesti enda noorte mängijate esitlemine. Nüüd juuni alguses toimuv Tallinna Kitarrifestival on eelnimetatutest aga kõige rohkem välismaailma poole suunatud festival, vahendades Eesti publikule maailma tippkitarriste erinevatest stiilidest.

Kitarrimuusika värvikad varjundid. “Oleme püüdnud igal aastal tuua peaesinejana festivalile mõne nime, kes on samaaegselt suurepärane virtuoos ning ka helilooja, kelle lugusid kogu kitarrimaailm tunneb ja mängib,” rääkis Tallinna Kitarrifestivali rajaja ning kunstiline juht Tiit Peterson.

Tänavuse festivali peaesineja on prantslane Roland Dyens, kelle iga kontsert on Petersoni sõnul kauaks meeldejääv sündmus, kus võib näha piirideta kitarrikäsitlust ning hiilgavat fantaasiarikkust kõigis stiilides.

Festivali avakontserdi annab tänavu aga Jaime Velasco, kes on Hispaania säravamaid noorema põlvkonna kitarriste. Tema kontserdid võluvad kuulajaid väga emotsionaalse hispaania muusika esitusega.

Lisaks on üks festivali erilisematest hetkedest juba traditsiooniks saanud päikeseloojangu kontsert Tallinna Teletornis, mis pakub võimalust nautida kaunist kitarrimuusikat koos tornist avaneva vaatega loojangule. Mängib kitarriduo Ain Agan ja Andre Maaker.

Samuti on hea leid šoti kitarristi Matthew McAllisteri kontsert keldi muusikaga. McAllister on Petersoni sõnul üks kaasaja põnevamaid Euroopa kitarriste, keda saadab jätkuv edu festivalidel ja kontsertturneedel üle maailma.

Mitmekesise ja eriilmelise kavaga festival. Peterson nentis, et Tallinna Kitarrifestivali tase on kõrge olnud juba alates selle esimesest toimumiskorrast üheksa aastat tagasi. Tänavused esinejad on tavapäraselt kõrgel tasemel. “Tänavune festival on küllaltki kompaktne, kuid samas üsna mitmekesine. Viie päeva jooksul kuuleb üsna eriilmelist kitarrimuusikat,” rääkis korraldaja.

Ka publiku hulgas on festival olnud populaarne juba algusest peale, mida näitab fakt, et mitmed kontserdid müüakse välja enne festivali algust. Tänavusest programmist on eelmüügi põhjal populaarseim olnud brasiilia muusika kontsert, mille piletid on aegsasti välja müüdud. Suurt huvi on publik Petersoni sõnul tundnud juba ka Eesti noorte talentide tasuta kontserdi vastu, mis toimub 12. juunil kl 16 Lauluväljaku klaassaalis.

 

Kitarrimuusika

  • Tallinna IX kitarrifestival

9.–13.06 Tallinna erinevais paigus
Piletid: 8–15 eurot
www.kitarrifestival.ee

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. June 2014, 18:33

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing