Swed: järgmise aasta aktsiisitõus kergitab hindu 0,5%

06. juuni 2014, 11:24

Maikuu inflatsiooni üheks mõjutajaks oli aasta alguse aktsiisimäärade tõus, tuleval aastal plaanitav aktsiisitõus tõstaks hindu poole protsendipunkti võrra, märkis Swedbanki vanemökonom Liis Elmiku kommentaari tarbijahindadele.

Swedbanki vanemökonomi Liis Elmiku kommentaar maikuu tarbijahindadele:

Tarbijakorvi hinnad tõusid mais nii aasta kui kuuga 0,1%. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad suurenesid eelmise aasta maiga võrreldes 0,3%. Mittereguleeritavad hinnad ei muutunud.

Suurima panuse tarbijahindade aastasesse kasvu andsid alkohol ja tubakas, mille hindu mõjutas aasta alguse aktsiisimäärade tõus. Valitsuse plaan tõsta järgmise aasta algul alkoholiaktsiisi 15% võrra kergitaks järgmise aasta inflatsiooni umbes poole protsendipunkti jagu.

Tarbijahindu alandas mais enim mobiilsideteenuste ja toidu odavnemine. Toidu hinnad maailmaturul mais samuti vähenesid. Soodne ilmastik ja paranenud ühendused alandasid soojusenergia ja elektri hindu. Mootorikütus mais veidi kallines, sest nafta hind maailmaturul tõusis tänu varude vähenemisele USAs ja rahutustele Liibüas.

Aprilliga võrreldes elekter kallines. Elektri börsihind tõusis võrreldes möödunud kuuga, kuna Põhjamaades olid paljud suured tuumareaktorid korralises hoolduses ja toimusid ülekandevõimsuste hooldused Norra ja Rootsi vahel.

Hindade kasv on tagasihoidlik ka teistes riikides. Euroala inflatsioon ulatus mais vaid 0,5 protsendini. Madal inflatsioon oli üks teguritest, mille tõttu Euroopa Keskpank eile intressimäärasid langetas. Euroopa Keskpanga meetmed peaksid euro kurssi mõnevõrra nõrgestama ja seeläbi kergitama USA dollarites sisse ostetavate kaupade ja teenuste hindu. Tarbijahindade kasv peaks kiirenema aasta lõpupoole, kui makromajanduslik olukord piirkonnas paraneb. 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. June 2014, 11:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing