Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Järvevana koosolek võttis ootamatu pöörde

    Eile toimunud börsifirma Järvevana aktsionäride koosolek kulges varasematega võrreldes ärevas meeleolus ning võttis esialgu juhatuse esimehe Toomas Annuse ja vandeadvokaat Vesse Võhma näo tõsiseks, sest nõukogu liikmete kinnitamine ei läinudki nii libedalt.

    AS Järvevana on maadevahetuse kohtuasja tõttu Merko Ehitusest eraldatud ettevõte. Eile koguneti tavapäraseks aktsionäride koosolekuks, et kinnitada majandusaastaaruanne, otsustada kahjumi katmine/kasumi jaotamine ning nõukogu liikmete volituste pikendamine ja kinnitada audiitor.
    Juba koosoleku esimese päevakorrapunkti ajal nihelesid aktsionärid saalis, nii mõnigi torises selle pärast, et küsimused tuleb esitada kirjalikult. Toomas Annuse käest uuriti, kas oleks võimalik ettevõtte aktsiakapitali vähendada ja ka kohtuprotsessi ajal dividende maksta.
    Annus möönis, et teoreetiliselt oleks see ju iseenesest võimalik. “Kuid see pole mõistuspärane. Keegi võib seda olukorda kurjasti ära kasutada, kuigi kogu see asi pole nagunii üldse mõistuspärane,” vastas Annus saalist kõlanud küsimusele.
    Aktsionärid kinnitasid hääletades möödunud majandusaasta puhaskahjumi 43 897 eurot, see otsustati katta täies ulatuses eelmise perioodide jaotamata kasumi arvel ja dividende otsustati mitte maksta.
    Aktsionäridest üks vanem härrasmees otsustas uuesti protesti avaldada, et miks koosoleku juhataja Vesse Võhma võib küsimusi otse ja suuliselt esitada, kuid aktsionärid peavad seda kirjalikult tegema. Toomas Annuse nägu oli tõsine ja ta hoidis käsi silmade peal. Vesse Võhma tänas protesti esitajat ja liikus päevakorraga edasi.
    Ootamatu ettepanek. Kui tuli vastavalt päevakorrale ettepanek pikendada nõukogu liikmete ametiaega ja volitust, teatas aktsionär Rene Ilves kõigile ootamatult, et soovib esitada nõukogu liikme kohale investori ja aktsionäri Mikk Talpsepa. Uuris ka kõval häälel, kas keegi soovib veel kellegi kandidatuuri esitada. Sellele ettepanekule ei reageeringud saalist keegi.
    Ilves vormistas ettepaneku ka kirjalikult nagu kord ja kohus. Korraks võttis ruumis maad vaikus, kuid veidi aja pärast asusid Toomas Annus, Vesse Võhma ja Merko Ehitus Eesti õigusdirektor Mihkel Mugur omavahel asja sosinal arutama. Talpsepp kinnitas saalist muigelsui, et on ettepanekuga ise päri ja kirjutas ka selle paberile.
    “Minu ettepanek oli olemasolevate nõukogu liikmete ametiaega pikendada, kuid nüüd peame tegema mitu, mitte ühe otsuse,” märkis Vesse ja Annus lisas peagi: “Teeme äkki vaheaja ja arutame asjad läbi, et ei peaks mitu korda siin kogunema.”
    Varumehed tõmmati mängu. Vaheajal olid ruumi pisikese laua taha kogunenud kirjalikku avaldust kirjutama ka Mihkel Mugur, kellele kuulub OÜ Cismed kaudu 77 090 Järvevana aktsiat. Samuti  Lauri Mõisja, kes töötab Merko ehituses objektijuhina ja kellele kuulub 10 009 Järvevana aktsiat.
    Koosolek jätkus ja püsti tõusis Merko objektijuht Lauri Mõisja ning teatas, et nõukogusse soovivad kandideerida veel ka tema ja Mihkel Mugur. Selle avalduse peale tekkis saalis sumin ja elevus, arutatakse, kas ja kuidas peaks nüüd hääletamine toimuma. Assistendid on segaduses, et kas kõigile jagub ikka piisavalt palju rebitavaid hääletussedeleid. Toomas Annuse naeratus oli kõrvuni ja ta tundus olevat rahunenud.
    Otsustati, et hääletatakse iga nõukogu liikme puhul eraldi. Pärast pikka hääletusprotsessi ja hiljem ka häälte kokkulugemist selgus, et Mihkel Mugur ja Lauri Mõisja pääsevad börsil noteeritud “maadevahetuse toimiku” Järvevana nõukogu uuteks liikmeteks. Aktsionär Mikk Talpseppa nõukogusse ei valitud. Samuti pikenes seniste nõukogu liikmete Tõnu Toomiku, Jaan Mäe, Teet Roo­palu ametiaeg.
    Talpsepp uuris, miks ei hääletatud nõukogu liikmete tasustamise punkti. Annus lausus, et lõpetatakse kõigepealt viimane, audiitori hääletamise punkt ära ja siis võib tema poolest igasuguseid asju veel hääletada.
    Kuna mõnel saalisviibijal olid hääletussedelid juba otsa saanud, otsustati viimane hääletus teha suuliselt. “Kas värsked nõukogu liikmed soovivad palga kohta ettepanekut teha,” küsis Annus enne hääletamist. Ootamatult Järvevana nõukogusse saanud uutel liikmetel oma tasu suhtes ettepanekuid ei olnud.
    Pärast häälte kokkulugemist kinnitati ka nõukogu liikmete tasu, mis jääb endiseks ja oli pandud paika juba 2008. aastal toimunud aktsionäride koosolekul. Toona otsustati, et nõukogu liikmete brutotasu on 8000 eurot aastas. Järvevana juhatuse liikme Toomas Annuse brutotasu eelmisel aastal oli 38 000 eurot.
     
    Mis on mis
    Järvevana
    Moodustus 2008. aastal jagunemisel, mille tulemusena eraldati ning anti üle uuele ASile Merko Ehitus kogu ehitusettevõtte majandustegevusega seotud vara, sh kõik sõlmitud ehitus-, alltöövõtu- ja tarnelepingud, tehnika, seadmed ja töötajad, kogu erialane oskusteave ja rahavood katkematult jätkuvast majandustegevusest, v.a kriminaalasjast nr 05913000055 tulenevad kohustused, sealhulgas tasumisele kuuluvad kahjuhüvitised, trahvid ning muud nõuded, kohtukulud ja kriminaalasjast tulenevate võimalike kohustuste kattevarad kogusummas 16 mln euro ulatuses likviidseid varasid. Ettevõttel puudub tavapärane majandustegevus ning selle tegevuse ainus eesmärk on ettevõtte ning aktsionäride huvide kaitsmine pikaleveninud maadevahetuse kriminaalasjas.
     
    Tasub teada
    Järvevana aktsionäride korralise üldkoosoleku otsused
    Otsustati kinnitada ASi Järvevana 2013. aasta majandusaasta aruanne.Otsustati kinnitada ASi Järvevana puhaskahjum 43 897 eurot ja katta see täies ulatuses eelmiste perioodide jaotamata kasumist. Dividende otsustati mitte maksta.Otsustati pikendada nõukogu liikmete Tõnu Toomiku, Teet Roopalu ja Jaan Mäe ametiaega kuni 11. juunini 2017, s.o kolmeks aastaks pikendamise otsustamisest.Otsustati valida aktsiaseltsi nõukogu täiendavateks liikmeteks Lauri Mõisja ja Mihkel Mugur, kelle ametiaeg kestab kuni 11. juunini 2017.Otsustati jätkata nõukogu liikmete tasustamist 03.06.2008 toimunud ASi Järvevana aktsionäride üldkoosolekul kinnitatud tingimustel.Otsustati kinnitada ASi Järve­vana 2014. aasta majandusaasta audiitoriks audiitorühing AS PricewaterhouseCoopers ning tasuda audiitorühingule 2014. aasta majandusaasta auditeerimise eest vastavalt ASiga PricewaterhouseCoopers sõlmitavale lepingule.
    Uute nõukogu liikmete lühitutvustus:
    Lauri Mõisja töötab alates 2001. aastast ASis Merko Ehitus Eesti objektijuhina. Ta ei kuulu äriühingute juhtorganitesse. Talle kuulub 10 009 ASi Järvevana aktsiat.Mihkel Mugur töötab alates 2004. aastast ASis Merko Ehitus Eesti juristina ja hiljem õigus­direktorina. Ta on ASi Merko ­Infra nõukogu liige, ASi Riverito nõukogu liige, OÜ Cismed juhatuse liige ning OÜ Sarmander juhatuse liige. Mihkel Mugurile kuulub OÜ Cismed kaudu 77 090 ASi Järvevana aktsiat.
     
    Kommentaar
    Nad teadsid, mida teha
    Mikk Talpsepp, Järvevana väikeaktsionärMinu kandidatuuri esitas ­Rene Ilves. Ma ei hakanud siis kätt ette panema. Kui oleksin saanud valituks, siis oleks olnud tore olla esimest korda börsiettevõtte nõukogus. Kuid tundus, et nad teadsid juba kohe, mida teha.
    Tagamõtet ei olnud
    Rene Ilves, Järvevana väikeaktsionärEsitasin Mikk Talpsepa kandidatuuri niisama, otseselt tagamõtet ei olnudki, pulli pärast.Olen Silvano aktsionäride koosolekul selle korra juba läbi mänginud ja siis läks ka samamoodi.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Tallinna lennujaamas enam vedelikke ja arvutit kotist välja võtma ei pea
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.
Tallinna lennujaamas julgestuskontrolli uute masinate seadistamine ja testimine sai valmis ja enam ei pea reisijad enam vedelikke ja arvuteid käsipagasist välja võtma, teatas lennujaam.