Puhkepäev. Rannaküla elanikud enesetõestuse otsingul

13. juuni 2014, 00:00

Täna esietenduva uuslavastuse osatäitjad ja lavastaja tunduvad vandeseltslastena, kes on näinud ilmutust ja tahavad seda nüüd publikuga jagada. Lugu läheb käima ühest tööotsast, täpsemalt hetkest, kui Hannes Kaljujärve mängitud

Mickil tuleb üles kaevata lahkunute kondid, et surnuaias ruumi teha. Üks haudadest on tema naise oma. See taaskäivitab külarahva seas kuulujutud ammuse surmajuhtumi põhjuste kohta. Küla politseinik tuleb väljakaevamistele silma peal hoidma ja külanooruk Martin Mickile töödele appi.

Hoolivus julmade tegude taga. “See materjal on mulle väga sümpaatne,” ütles tükis politseinikku mängiv Velvo Väli. Sama kinnitas külanoorukit kehastav Imre Õunapuu: “Roll on väga põnev ja kihvt, kuidas see tüüp ikkagi mõtleb ja käitub. Materjal meeldib mulle tohutult.”

Välile on see esimene uus teatriroll pärast mullu võidetud riigi parima meesnäitleja tiitlit. Vahepeal on temast saanud ka Rakvere Teatri direktor. Õunapuule, kes on lõpetamas esimest näitekooli järgset tööaastat, on tegu neljanda rolliga Rakvere Teatris.

Õunapuu nimetab end antud näidendi autori Martin McDonagh’ fänniks. Noornäitleja on vaadanud ka kuulsa iirlase lavastatud filme, millest siinsetes kinodes on jooksnud “Palgamõrvarid Brügges” ja “Seitse psühhopaati”.

“Tükis on kokku põimitud terav, valus huumor ja katkised inimesed valusate probleemidega. Veidi rasvasema keelekasutuse ja julmemate tegude kõrval on siiski väga sügav siirus, hoolivus,” analüüsis Väli näitemängu mõjuvuse põhjuseid.

Õunapuule tundus uuslavastuse maailm ka veidi äraspidine. “Inimesed suhtlevad nagu tavalised täiskasvanud ikka, aga ühel hetkel hakatakse tuliselt vaidlema mingisuguse detaili üle, unustades põhilise probleemi. Siin sünnib ka tüki koomika, traagika ja reaalsus.” Rakvere Teatri mängukavas on muide praegu ka McDonagh’ näidenditriloogia, mille üks osa ka antud lugu, esimene näidend “Leenane’i kaunitar”.

Eesti ja Iiri külaelu sarnasused. Väli sõnul võiks tükk kõnetada eesti publikut, kuna Iirimaa ääre­alade ja eesti küla olud ning mured on sarnased. “Näitemängus on tegelased küll karikeeritud. Veidi suurendatult on ühte inimesse pandud kaks-kolm muret kokku,” lausus Väli, kelle kehastatud politseinik püüdleb tööalase tunnustuse poole, et karjääri teha.

Lisaks püüavad inimesed ennast pidevalt üksteisele tõestada, sõnas Õunapuu. “Nii ka minu tegelane, kes ei paista silma erilise taibukusega ning on pealekauba pisut kriitilises eas noormees. Ta püüab näidata end leidlikust küljest, sest enda silmis on ta väga vinge kutt. Loomulikult ei tule see kõige paremini välja, kuid ega tagasilöögid teda ei heiduta. Süda on tal tegelikult ju hea. Nagu kõigil,” resümeeris Õunapuu.

 

Põnevik

 • “Üks pealuu Connemaras”

Rakvere teater
Autor: Martin McDonagh
Lavastaja: Üllar Saaremäe
Osades: Ines Aru, Hannes Kaljujärv, Velvo Väli, Imre Õunapuu
Esietendus: 13.06
Lääne-Virumaal Uuskülas Tooma talus
Piletid: 16–18 eurot
www.rakvereteater.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  12. June 2014, 19:36
  Otsi:

  Ava täpsem otsing