Palgaootus kasvas kõigis rühmades

Kaisa Gabral 16. juuni 2014, 13:32

Palgainfo Agentuuri andmetel on palgaootus kasvanud kõigis ametirühmades, kõige rohkem just kõrgemapalgaliste hulgas.

Kui madalama ja keskmise palgaga gruppides on neto töötasuootus kasvanud võrreldes aasta taguse ajaga 100 euro võrra, siis kõrgemapalgalistel 200-500 euro võrra, teatas agentuur. 

Kõige suurem on palgasurve müügi- ja teenindustöötajate ning seadme- ja masinaoperaatorite ametirühmas, kus netotöötasu ootused on protsentuaalselt kõige rohkem kasvanud ning lõhe saadava netotöötasu ja oodatu vahel on märgatavalt suurenenud.

Väiksem on palgasurve ametnike ja mootorsõidukite juhtide ametirühmades.

41% töötajatest ja tööotsijatest märkis, et nende töötasu on aasta taguse ajaga võrreldes kasvanud. Pea sama suurel hulgal (42%) töötasu muutunud ei ole. Töötasu keskmine netokasv oli 40-150 eurot ehk 11% (mediaan).

Võrreldes eelmise aasta sügisega on märgatavalt väiksem nende hulk, kes ootavad töötasu kasvu lähema kuue kuu jooksul (novembris 2013 27%, mais 2014 17%). Tagasihoidlikumate ootuste taga võib olla see, et töötasusid korrigeeritakse reeglina aasta esimeses pooles.

Keskmine oodatud töötasu kasv, võrreldes sügisega, on pisut suurem – 14%, sügisel vastavalt 10% (mediaan). Peamine põhjus, miks töötajad töötasu kasvu ootavad, on nende personaalne tööalane areng.

Tööandjate seas on kasvanud nende organisatsioonide osatähtsus, kus aasta jooksul on muudetud või kavandatakse muuta põhipalkasid. Peamine põhipalkade muutmise põhjus on palgaturul toimuvad muutused ja konkurentide poolt pakutavad palgatasemed.

Uuring viidi läbi mai kuus aprilli töötasude kohta ning selles osales ligi 300 tööandjat ja üle 6500 töötaja ning tööotsija. Värsked palgaandmed 400 ameti töötasu infoga laetakse üles Palgainfo Agentuuri online andmebaasi ja need on saadaval Agentuuri püsiklientidele. Põhjalikumad uuringu tulemused avaldatakse 30. juunil 2014 väljaandes „Tööturu ja tasustamise trendid kevad-suvi 2014“.

Palgainfo Agentuur on sõltumatu uuringute agentuur, mis pakub tööandjatele ja töövõtjatele asjakohast palgainfot.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. June 2014, 17:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing