Ettevõtjad peaksid üle vaatama palgasüsteemi

Kaisa Gabral 16. juuni 2014, 15:34

Ettevõtjad võiksid palgasüsteemid üle vaadata ja läbi mõelda, mis töötab ja mis ei tööta, märkis Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

„Ettevõtjad võiksid palgasüsteemid üle vaadata. Tundub, et suur osa ettevõtteid ei juhi oma tööjõukulusid teadlikult. Uuringusse inimesi kaasates on näha, et tihti piirdutakse palgaarvestusega ja sisemisi proportsioone ei analüüsita. Makstakse palka nii nagu parajasti võimalusi on, see puudutab just väiksemaid ettevõtteid,“ märkis Seeder ja lisas, et suuremate ettevõtete puhul ollakse palgaarvestuste puhul teadlikumad. Seeder lisas, et sügis ja ka eelmine kevad olid palgaootuste osas sarnased, kuid nüüd on toimunud kasv.

Palgainfo Agentuur viis läbi uuringu, kus selgus, et töötajate ootused palgale on kasvanud.

„Ühelt poolt on tööturu olukord võib-olla natukene leebemaks läinud, kuid samas on praegu just ka hooajalist tööd palju, samuti ka ajutist tööd. Tööturu olukord kindlasti paremaks ei muutu. Palgasurve ootused on töötajate poolt kasvanud,“ rääkis Seeder ja lisas, et ettevõtjad peaksid valmis olema selleks, et töötajad saavad järjest rohkem teadlikuks oma järjest kasvavast mõjust töötasudele.

Seederi hinnangul tuleksid tasustamispaketi läbi mõelda ning eraldi vaadata ka tulemuspalga ja põhi-palga proportsionaalsused üle. „Samuti see, milliseid soodustusi on mõttekas töötajatele pakkuda. Kui palga surve ja ootused on kõrged, siis paljud soodustused ei töötagi üldse sellepärast, et inimestel on esmavajadused rahuldamata,“ rõhutas Seeder ettevõtete sisemise palgaanalüüsi vajalikkust.

Palgaootuste osas eristuvad hästi tipud madalamapalgalisematest oma ootuste osas palgale. „Madalamapalgalised mõtlevadki 100eurose sammu kaupa. Kõrgemapalgalised mõtlevad suurema sammuga, kuid protsentuaalselt pole madalama ja kõrgema palgataseme palgaootus nii erinev,“ lisas Seeder.

CV Keskuse turundusjuhi Henry Auväärti hinnangul on täna tööturul suur nõudlus just spetsialistide ja oskustööliste järele. „Taoline nõudluse kasv annab töövõtjale paremad võimalused palgaläbirääkimistel ja suurendab tööotsijate enesekindlust, mida on kenasti näha palgaootuste kasvust“, kommenteeris uuringut Henry Auväärt.

„Kindlasti avaldab taoline surve mõju ka palgapakkumistele, mis CV Keskuse andmetel kasvasid tänavu esimeses kvartalis 6,5%,“lisas Auväärt.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    18. June 2014, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing