Putin astus jälle peo ajal sõtta

17. juuni 2014, 00:00

Köitvalt alanud jalgpallipidu Brasiilias on jätnud tagaplaanile kuid vindunud Ukraina kriisi. See on mõistetav, sest lisaks teatud rahunemisele tänavatel õnnestus ju Ukrainas korraldada presidendivalimised. Petro Porošenko lubas nädala jooksul rahu taastada.

Ometi on kriis pealtnäha ­ootamatult taas teravnenud. Järjepanu on tulnud uudiseid tankide, raketiheitjate ja teiste sõjamasinate sisenemisest Ida-Ukrainasse. Lahingutes hukkunute arvu saab mõõta juba sadades. Venemeelsete separatistide sõjalist võimekust näitab ööl vastu laupäeva alla tulistatud Ukraina sõjaväe transpordi­lennuk, mis vedas sõdureid ja varustust ­Luhanski lennuväljale. Ukraina sõjaväe sõnul hukkus vähemalt 49 inimest. Porošenko lubatud lahendust ei paista kusagilt.

Kordusetendus. Spordipeo ajal sõdimine pole Venemaad ühes või teises ametis juhtivale Vladimir Putinile sugugi võõras, vaid kordusetendus. Samamoodi algas ka nn Gruusia ­sõda 2008 Pekingi olümpiamängude ajal. Siis, kui maailma pilk pöördus mujale. Ka siis aitas Venemaa separatiste Gruusia aladel Lõuna-­Osseetias ja Abhaasias, mis sõja käigus riigist eraldati. Kuigi retoorikas nõuab Gruusia terviklikkuse taastamist, on olukorraga lepitud. Sarnaselt Ukrainaga, kes jäi ilma Krimmist.

Nagu jalgpalli maailmameister selgub väljakul ja mitte paberil, on ka Ukrainas raske ennustada edasisi arenguid ja tulemust, Putini loogiliselt seletatavale käitumismustrile vaatamata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    16. June 2014, 20:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing