Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kas USAs paistab börsikrahh?

    Osa analüütikuist usub, et USA aktsiaturud seisavad börsikrahhi veerel, teine osa leiab, et tõusuruumi on veel rohkem kui küll.

    Finantssaidi Wall Street Sector Selectori USA turgude analüütiku Jeff Seymouri hinnangul on börsikrahh juba käes. USA investeerimiskirja Daily Gains Letter autor George Leong on reastanud aga hulga põhjuseid, miks kõigi aegade tipus kauplevad aktsiaturud jätkavad tõusu ka tulevikus.
    Mõlemal juhul on väikeinvestoril mitmeid võimalusi kasu lõigata.
    Mis viitab suuremale langusele?
    USA aktsiaturge jälgiv Standard & Poor's 500 indeks on paljude analüütikute sõnul äärmiselt ülehinnatud. Samuti pole viimastel aastatel turukõverat painutanud korrektsioon ehk 10% langus keskmisest kõrgseisust alates 2011. aastast, mil indeks kukkus 20%.
    Analüütik Jeff Seymouri kinnitusel on tõenäoliselt oodata järgimise pooleteise aasta jooksul ridamisi järjest suuremaid langusi. Ta kasutab oma analüüsis tehnilist indikaatorit Greedometer, mille eesmärk on hoiatada suurte börsikrahhide eest. See on ka varemalt andnud ridamisi hoiatusi ning varasemalt igal korral kriis peatatud valitsuse rahapoliitikaga.
    Viis ohumärki
    Wells Capital Managementi peastrateeg Jim Paulseni sõnul tuleks investoritel korrektsiooniohtu silmas pidada senisest enam just siis, kui nad tunnevad, et aeg on loorberitel puhata, vahendab MarketWatch.
    Paulsen reastas viis faktorit, mis võivad tüürida korrektsioonini. Esimene neist on hüppeline kasumite kasv. S&P tõus on alates aasta algusest olnud Paulseni selgitusel kontrollitud ja metoodiline. Korrektsiooni risk suureneb, kui kasumite kasv kiireneb.
    Karud ehk langusele panustajad on järjepidevalt viidanud tõenäolisele korrektsioonile. Paulseni hinnangul tõuseb aga korrektsioon risk kõige suurema tõenäosusega just siis, kui see paistab vähem tõenäoline. "Praegu ei ole üldist eufooriat," leidis ta.
    Kolmas ohumärk on strateegi hinnangul kasvavad võlakirjade tootlused. Madala tootluse tõttu on aktsiate populaarsus tänavu tõusnud ning selleks, et korrektsioonirisk märkimisväärselt tõuseks, peaksid 10-aastase tähtajaga riigivõlakirjade tootlus Paulseni hinnangul kasvama vähemalt üle 3 protsendi.
    Üks ohumärke on ka tõusvad murepilved inflatsioonisurve kohal. Praegu ei muretse investorid Paulseni hinnangul veel üleliia inflatsiooniväljavaadete osas, ent see võib mõne kuu jooksul muutuda. "Nii aktsiad kui võlakirjad on inflatsioonitõusu poolt haavatavad, aga praegu on potentsiaalsed ülekuumenemise hirmud, mis võiks aktsiaturgudel korrektsiooni põhjustada veel väikesed."
    Tänavu loodab USA Föderaalreserv lõpetada stiimulmeetmete programmi, mis võib omakorda kaasa tuua ka kõrgemad intressid ning piirata majanduskasvu. Veel üks faktor, mis võib turulanguse vallandada on Paulseni kinnitusel kahtlused, et Föderaalreserv võib olla sunnitud kärpekavasid kiirendama.
    Tõus võib jätkuda
    USA investeerimiskirja Daily Gains Letter autor George Leong on reastanud hulga põhjuseid, miks kõigi aegade tipus kauplevad aktsiaturud jätkavad tõusu ka tulevikus. Finantsanalüütik toonitas, et investorid muutuvad järjest optimistlikumaks. "Kui turg rallib augustini on see üle 85 aasta pikim kõige pikem pulliturg," kiitis ta.
    Tema sõnul on üks positiivne märk USA tööhõive järjepidev paranemine neljandat kuud järjest, langetades töötusemäära 6,3 protsendile. Samuti on kõik viimase majanduskriisi ajal kaotatud 8,7 miljonit töökohta tänaseks kaetud.
    Lisaks positiivsetele väljavaadete tööjõuturul räägib aktsiainvesteeringute kasuks alternatiivide puudumine. "Kui 10- aastaste võlakirjade tootlus on umbes 2,5%, siis ma kahtlen, et investorid või institutsioonid tormaksid ostma," märkis Leong. "Miks nad peaksid seda tegema, kui on võimalik soetada tõusupotentsiaaliga dividendiaktsiaid?"
    Ka globaalse majanduse käekäiku peab Leong positiivseks, kuna erinevalt osade asjatundjate ennustustest pole Hiina vajunud majanduslikku kuristikku ning üle paari aastakümne paistab Jaapanis tõusumärke.
    Mõne kuu eest korrektsiooni läbinud  USA väikese turuväärtusega ettevõtetest koosneva Russell 2000 indeks on tänavu näidanud kasvu 3,86% ja kaupleb rekordtasemete juures. "Praeguses olukorras soovitan endiselt pikaks minna, aga samal ajal võtke kindlasti osa kasumist välja," resümeeris Leong.
    Kuidas lõigata kasu?
    Seeking Alpha soovitab krahhihirmus investoritel eelistada eeskätt blue chip aktsiaid, mille näol on tegemist sektori liidrite ja väga likviidsete aktsiatega. Teiste seas on sama strateegiat kasutanud investeerimisguru Warren Buffet. Samuti võiks kaaluda kindlaid dividende maksvaid ettevõtteid.
    Money Morningu investeeringute peastrateeg Keith Fitz-Geraldi sõnul võiks investorid korrektsioonist kasu lõigata. Esiteks soovitab ta võtta sisse positsioon mõnda börsi langusele panustavasse fondi. S&P 500 langusele panustavaks fondid on näiteks Rydex Series Trust Inverse S&P 500 Strategy Fund Class Investor ja ProShares Short S&P 500. Mõlemaid ETFi on võimalik Eesti pankade vahenduselgi soetada.
    Teiseks soovitab ta valmis teha ostunimekirja, sest kui turud kukuvad, muutuvad paljud head aktsiad odavaks. Teiste seas soovitab ta börsilanguse korral pilku peal hoida elektriautode tootjal Teslal ja internetikaubamajal Amazon.
    KOMMENTAARID
    Korrektsioon tooks nõrkushetke ka teistel börsidel
    LHV analüütik Vallo Lees
    Aktsiaturgude prognoosimine lühiajalises perspektiivis on äärmiselt raske, kuna liikumised kipuvad olema üsna juhuslikud. Argumente koheseks tõusuks või languseks võib olenemata turusituatsioonist lugeda kümnete kaupa ning milline neist peale jääb on võimatu öelda.
    Võtame näiteks ühe enamlevinud näitaja - valuatsiooni. USA aktsiaturgude aktsia hinna-kasumi suhe on alates 2012. aasta juulist püsinud pealpool ajaloolist keskmist, kuid mingit korrektsiooni, rääkimata krahhist, pole järgnenud, vaid aktsiaturud on samal ajal tõusnud üle 40%.  Asi on selles, et enamik ajast kauplevad aktsiaturud laias väärtusvahemikes, olles kord ülehinnatud, kord alahinnatud. Aktsiaturgudel ei eksisteeri seaduspärasust, mille kohaselt turg koheselt korrigeerib oma valuatsiooni, et see vastaks ajaloolisele keskmisele või õiglasele tasemele ja seega püsib aktsiaturg ülehinnatud/alahinnatud määramata aja.
    Õigupoolest on USA aktsiaturg päris kaua ilma korrektsioonita vastu pidanud ning selle esinemine ei tohiks turuosalistele üllatusena tulla. Korrektsiooni ajastamine on aga rohkem õnneküsimus. Kuna maailma finantssüsteem on omavahel tihedalt seotud, siis ilmselt tooks korrektsiooni esinemine kaasa nõrkusehetke ka teistel maailma börsidel. Investoritele, selle mõiste kõige tugevamas tähenduses, ei tohiks ajutine langus erilist mõju avaldada.
    Krahhiks peaks raha uuesti maksma hakkama
    SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel:
    Jah, muidugi, kõik on võimalik, kui selleks eksisteerivad õiged eeldused. Minul on krahhi ühte eeldust hetkel raske näha. Selleks, et jõuliselt aktsiaid müüa, peaks raha uuesti nö. maksma hakkama. Raha, antud juhul dollar, peaks tagasi saama oma akumulatsioonivahendiks olemise usaldusväärsuse. Maailmas peaks tekkima suuremal hulgal neid, kes mõtleks, et "Okei, dollarit 10 aastat hoida 2.7se tootlusega on täiesti hea mõte."
    Varahindade inflatsiooni kütuseks oleva Föderaalreservi tegevuse kontekstis on mul seda, et raha vanal heal moel maksma hakkab, raske näha. Lisame siia Euroopa ja Jaapani keskpankade tegevuse ning saame konteksti, mis toidab varahindade inflatsiooni ilmselt ka edaspidi.
    Võimaliku korrektsiooni suurusena näen maksimaalselt 10% viimasest ajaloolisest tipust. Üks asi on see, et Fed ohjab majandust ka läbi rikkusefekti ning teisest küljest tähendaks selline korrektsioon midagi sellist, mis suisa karjuks täiendava stimulatsiooni järele.
    Kui te nüüd küsite, et kas mulle meeldib selline maailm, kus keskpangad varade hindadele kaudselt "põrandaid" kehtestavad, siis ei meeldi. Ma tahaks elada maailmas, kus tähtsaim asi on valuatsioon, mitte keskpanga kui kaasaegse plaanikomitee bilansimahu dünaamika.
    Eelista Euroopat
    Swedbank Marketsi valdkonnajuht Andres Suimets,
    Meie hinnangul on USA turg muutunud kalliks ning korrektsioonioht on reaalne. Ühelt poolt toetab USA majandust taastuv kinnisvarasektor aga ka riigi eelarvepoliitika samas kui aktsiahinnad on muutunud kalliks nii ajaloolisi tasemeid vaadates kui ka teiste turgudega võrreldes. Tsükliliselt kohandatud S&P suhtarv ületab oma ajaloolist keskmist oluliselt kaubeldes ligi 25% mediaannäitajast kõrgemal mis on peaks meie hinnangul investoreid ettevaatlikuks tegema.
    Samas on keskpankade tegevus jätkuvalt kapitaliturge soosiv ning ajalooliselt madalad intressmäärad toetavad USA aktsiate hinnataset ka edaspidi ehk näeme pigem võimalust turgude lühiajaliseks korrektsiooniks kui suuremaks languses.
    Regionaalselt eelistame Euroopa aktsiaid mis on Põhja-Ameerika emitentide võrreldes atraktiivsematel hinnatasemetel aga siin tuleb kaaluda erinevate riikide väärtpabereid.
    Kokkuvõtvalt tuleb investoril kahtlemata olla pigem ettevaatlik ning hoida raha osakaalu portfellis mõistlikuna et olla võimeline aktsiaturgude languse puhul suurendada aktsiate osakaalu portfellis kui hinnatasemed muutuvad atraktiivseks.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.