MTA: pärija saab maksuvabastuse

18. juuni 2014, 13:53

Maksu- ja tolliamet uuendas seoses veebruarikuise riigikohtu otsusega ning täiendava analüüsi tulemusel oma seisukohta omandireformi käigus tagastatud maa müügi maksuvabastuse edasikandumisel.

Maksuhalduri hinnangul on pärijal õigus saada omandireformi käigus tagastatud maa müügil maksuvabastust.

„Riigikohtu otsuses toodud asjaolusid arvesse võttes lähtub maksuhaldur omandireformi käigus tagastatud maa esmakordsel võõrandamisel saadud kasu maksustamisel edaspidi asjaolust, et pärandamine ei kujuta endast võõrandamist pärandaja jaoks ega ka soetamist pärija jaoks, vaid olemasoleva omandisuhte osaline asendub teise isikuga,“ selgitas maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi pressiteates. „Ehk uue käsitluse kohaselt ei teki tulumaksukohustust sõltumata sellest, kas võõrandajaks on isik, kellele omandireformi käigus maa tagastati, või tema pärija.“

Amet palub maksumaksjatel, keda maksuhaldur on varem nõustanud eelmise seisukoha alusel, võtta ühendust infotelefonil 880 0811, aadressil  fyysisik@emta.ee või Skype aadressil mta.eesti.

Seoses uuendatud seisukohaga pikendab maksu- ja tolliamet 2010. aasta füüsilise isiku tulumaksudeklaratsiooni paranduste esitamise tähtaega 30. septembrini. Aastate 2011-2013 deklaratsiooniparandusi võtab maksu- ja tolliamet vastu tavapärases korras ehk parandusi saab esitada alates esitamise tähtajast kolme aasta jooksul. Näiteks 2011. aasta deklaratsiooni saab parandada kuni 2015. aasta 31. märtsini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. June 2014, 08:58
Otsi:

Ava täpsem otsing