Põllumajandus. Isegi USA veisekasvatajad peavad liha hinda liiga kõrgeks

19. juuni 2014, 00:00

USAs on veiseliha hind rekordkõrge, mis on pannud juba karjakasvatajaid endid vähendama loomaliha söömist, kirjutas Bloomberg.

Missouri karjakasvataja Ryan Sharrock, kes müüs äsja maha osa oma veisekarjast läbi ajaloo kõrgeima hinnaga, näitab üles vähemat entusiasmi liha söömise suhtes. Tema sõnul on liha juba liiga kallis ja hinnatõus tõenäoliselt jätkub.

Kuigi ta sai oksjonil mõni nädal tagasi iga 23 müüdud vasika eest enam kui 1000 dollarit, on tema viieliikmeline pere vähendanud veiseliharoogade söömist. Kui varem sõi tema pere liha kolmel korral nädalas, siis nüüd vaid kord nädalas. “See ei ole enam odav pereeine,” ütles ta.

Veiste arv kahaneb. USAs on veiseliha hinnad tõusnud alates 2009. aastast 74%, kuna kariloomade arv kahaneb seitsmendat aastat. See on viinud USAs veiste arvu vähemalt kuue aastakümne madalaimale tasemele.

Lihahinnad kasvavad kiiremini kui mis tahes teise toidugrupi omad, vähendades Hormel Foodsi kasumimarginaale ja sundides Costco Wholesale’i  ja Chipotle Mexican Grilli hindu tõstma.

Pakkumine jääb tõenäoliselt kasinaks. Kulub kolm aastat, et karja suurendada. USA ühe suurema veisekasvatusosariigi Texase probleemiks on põud. USA valitsuse hinnagul muutub USA 2015. aastal veiseliha importööriks.

Veisefutuuride hinnad kerkisid mullu Chicagos juba 24% ja võivad tänavu detsembri lõpuks tõusta veel 7%, 1,578 dollarile naelast, selgus Bloombergi korraldatud viie analüütiku küsitlusest.

“Mina ei näe küll seda, et tarbijate harjumused muutuksid nendel hinnatasemetel,” ütles Longbow’ varahalduse juhatuse esimees Jake Dollarhide.

Grillihooaeg toob suurima nõudluse. Aastatepikkuste suurte söödakulude ja põua tõttu oli USA veisekari kahanenud 1. jaanuariks 87,7 miljoni pealiseks. Sellest väiksema karjaga alustas USA aastat 1951.

Veiseliha nõudlus teeb kuumal suveajal tipu, kuna soe ilm meelitab inimesi välja grillima. Toidupoodides oli hakkliha hind tõusnud aprilliks 12 kuuga rekordilisele, 3,808 dollarile naelast.

Chipotle’i jaoks oli veiseliha hind tõusnud aprilliks võrreldes mulluse neljanda kvartaliga 25%. Restoranikett on tõstnud menüüdes hindu.

Augustikuise tarnetähtajaga veisefutuuride hinnad, mis järgivad tapavalmis loomade hindu, on tänavu tõusnud 15% ja esmaspäeval oli hind 1,474 dollaril naelast.

Veiseliha hinnaralli on ka osa karjakasvatajate kulusid kasvatanud. Sharrock alustas aastat, ostes enam kui 80 lehma 1400–1500 dollariga tükk, et kasvatada rohkem vasikaid. Kui mais kerkisid hinnad üle 2100 dollari, lõpetas ta lehmade ostmise, sest need olid liiga kallid.

 • Nõudlus väheneb

USA põllumajandusministeeriumi USDA hinnangul kahaneb 2015. aastal riigis veiseliha tarbimine inimese kohta. Kanaliha tarbimine kasvab ja sealiha oma  jääb samaks. Odavama liha suurem pakkumine hoiab hinnad kontrolli all, ütles Christopher Narayanan Societe Generale’ist.

“Kui me näeme veel ühte elusveiste hinna tõusu, näeme me ka jätkuvat veiseliha hindade tugevust, kuid palju sõltub seakasvatusest ja linnukasvatusest,” ütles selle Prantsuse panga USA haru põllumajandustooraine analüüsijuht Narayanan.

Maisi hinna aastane 18% kukkumine võib panna farmerid suurendama karja, prognoosis USDA, kes ootab USAs tänavu rekordilist maisisaaki.

10. juuni seisuga valitses 69 protsendil Texase osariigist tagasihoidlik kuni tugev põud. Põud on Texases sel aastaajal juba neljandat aastat järjest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  18. June 2014, 18:40
  Otsi:

  Ava täpsem otsing