Puhkepäev. 5D-kino: lühike, kuid kallis elamus

27. juuni 2014, 00:00

5D-filmid on igati efektsed, kui valida seanss, mis kestab vähemalt kümmekond minutit, minu kogemus näitas, et neljaminutine film on poolik elamus.

5D-filme on võimalik vaadata hiljuti avatud Viimsi kinos. Pole ilmselt üllatav, et torkan kinosaalis silma. Teised elamuseotsijad on lapsed ja nende vanemad.

Esmalt vaatan ära filmi “Dinosauruste safari”, kus istun justkui džiibis ja kihutan läbi dinosauruste kaitseala. Lisaks 3D-pildile saab kogeda teisigi efekte: iste liigub eri suundades, vahepeal on tunda vibratsiooni ning kõige tipuks saab veepritsmetest pisut märjakski.

Nii lühike oligi? Paraku ei kesta lustimine kaua, see filmike on vaid neli minutit pikk. Ühele isale mõjub see eriti rängalt, ta polnud seansi pikkusest enne teadlik. “Nii lühike oligi? See on vaatajate petmine,” käratab ta noorukesele teenindajale. Viimane vaatab häbelikult enda ette ja kostab, et tema ju piletihindu ei säti.

Krõbe on hind tõesti. Puhkepäevadel ja riigipühadel on sellise lühikese seansi hind 5,80 eurot täiskasvanutele ja 4,80 lastele ning pensionäridele (hinna sees on 3D-prillid). Kui film kestab kümme minutit või enam, tuleb mainitud hindadele lisada veel euro. Argipäevadel on piletid veidi odavamad.

Neli minutit on napim kui mõni muusikavideo, endalgi on tunne, et ei jõudnud veel seiklusse sisse eladagi, kui kord lõputiitrid käes. Otsa vaatan filmi  “Kummitusmaja”, mis eespool mainitu kõrval tundub lausa eeposena, sest pikkust tosin minutit. Selle ajal mõistan, et see ongi optimaalne aeg. Eriefekte on nii palju, et väga pikk linateos väsitaks.

Võrdlus “Pähklipurejaga”. Antud filmikeses järgnen ühele kassile majja, kus lelud ellu ärkavad. Kõik need on vanaaegsed sõdurid ja nukud – mulle meenub Tšaikovski ballett “Pähklipureja”.

On hetki, mil saali läbib ühine kiljatus. Näiteks kui hiired su poole tormavad ning toolgi sel ajal rappuma hakkab. Või siis, kui ühes torus tormates madu vastu tuleb ja sind õhtusöögiks ihkab. Üldiselt on film aga naermaajav ja pildiline keel võimsam kui tavalistel multikatel. Kui seanss lõppeb, siis on laste kilgete järgi on aru saada, et nemad jäid rahule.

Üldiselt soovitaks lapsevanematel oma võsukesed 5D-kinno viia küll, elamuse saab. Liigset harjumust ei tasu sellest aga vast kujundada, pilet on ikkagi kallis.

 

Hinnang

 • “Dinosauruste safari” (2014)

Filmi pikkus: 4 min

 • “Kummitusmaja” (2014)

Filmi pikkus: 12 min

Hinnang: 6

5D-seansse saab vaadata Viimsi kinos alates 31.05
www.viimsikino.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  26. June 2014, 18:33
  Otsi:

  Ava täpsem otsing