Puhkepäev. Aguliidüll kohtub varjuteatri koletistega

27. juuni 2014, 00:00

Kondase keskuses Viljandis on avatud kahe graafiku näitused – Maria-Kristiina Ulas ja Jaan Rõõmus viivad vaatajad varjude ja koletiste ning eelmise sajandi inimeste maailma.

Maria-Kristiina Ulas on 1990ndate alguses kunstiellu astunud graafik, kelle erksavärvilisi töid on näitustel näidatud juba veerand sajandit. Jaan Rõõmus on noor graafilise disaineri taustaga kunstnik, kelle jaoks Kondase keskuse näitus on nimegi poolest alles teine, “Näitus nr 2”.

Mäng valguse ja varjuga. Ulase esimene ülesastumine 1989. aastal tekitas kunstiringkondades skandaali. Ta eksponeeris väikest meesakti. Tänapäeva kontekstis ilmselt arusaamatuks jääv meele­paha oli tingitud sellest, et varem polnud Eesti näitustel avalikult meesakti näidatud.

Ulas on oma tavapärasest värviekspressiivsusest pöördunud vormi ekspressiivsuse juurde ning aktidest on saanud saladuslikud varjud seintel. Näitusesaalis domineerib must. Pintsel on asendunud lõikusmasinaga ehk paber- ja laserlõigete tulemusel on Ulas loonud hulga mütoloogiliste koletiste portreesid.

Külastaja siseneb justkui varjuteatrisse, otse nõidade ja nende truude kaaslaste vareste keskele. Raamides asuvad utreeritud meesteportreed muutuvad elavaks, kui neist läbitungiv välisvalgus mängima hakkab.

Reis 20. sajandi algusaega. Jaan Rõõmuse käekirja võiks eelkõige iseloomustada raamatuillustratsioonina. Ta on lahtise käega joonistaja ja võib arvata, et käib majast väljas, joonistusplokk ja tuši­pintsel alati käes. Väikese poisi entusiasmist snitti võttes joonistab Rõõmus erilise innuga ronge, tramme ja muid masinaid. Need ei ole 21. sajandist. Ta imiteerib eelmise sajandi esimese poole stiili ja motiive.

Vaade Tartu Inglisillast või Raua tänava pritsumaja Tallinnas omavad ajaloolist hõngu. Puumajade agulivaated on romantilised pilguheited “muretule agulielule Eesti Wabariigis”, nagu ütleb tekst ühel pildil.

 

Graafika

  • Jaan Rõõmus “Näitus nr 2”,

avatud kuni 5. juulini

  • Maria-Kristiina Ulas “Lõiked vaatlusse”,

avatud kuni 13. juulini
Kondase Keskus, Pikk 8, Viljan­di

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. June 2014, 19:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing