Eesti elanik on osavam IT-teenuste tarbija kui keskmine eurooplane

1321-aripaev 27. juuni 2014, 10:27

Eesti elanikud paistavad silma interneti kasutamisega keerulisemate teenuste puhul, internetipanga kasutajaid oli 73 protsenti. Võrdluseks: ELi keskmine oli vaid 42 protsenti.

IT-seadmete kasutus kasvab pidevalt, koduse internetiühendusega leibkondade arv ulatus 2013. aastal Eestis 80 protsendini ja samale tasemele tõusis mullu ka interneti- ja arvutikasutajate osatähtsus, selgus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ülevaatest.

Internetikasutajate seas on oluliselt populaarsust kogunud ka sotsiaalvõrgustikud. Möödunud aastal küündis kasutajate arv Eestis 50 protsendini, samal ajal kui ELi keskmine näitaja oli 43 protsenti.

Info- ja sideettevõtete müügitulu on viimasel kolmel aastal ületanud kriisieelse taseme, jäädes siiski eelmisel aastal 2012. aasta 1,51 miljardi eurose müügituluga samale tasemele. Telekommunikatsiooniettevõtted teenisid 2013. aastal üle poole kogu sektori müügitulust. Ligi kolmandiku sektori müügitulust andis programmeerimine ning kümnendiku kirjastamine.

Koos müügitulu kasvu pidurdumisega on allapoole liikunud ka sektori tootlikkuse näitajad. Kogutootlikus lisandväärtuse põhjal vähenes ligi 14 protsenti ja tööjõukulude tootlikkus 10 protsenti. Samal ajal on suurenenud tööjõukulud, mis on hakanud pidurdama sektori ettevõtete efektiivsuse kasvu. Vahemikus 2010-2013 on info ja side ettevõtted loonud seitse tuhat uut töökohta ja eelmisel aastal ulatus keskmine nominaalpalk 1576 euroni.

Suurimad investeeringud põhivarasse tehakse jätkuvalt telekommunikatsiooniettevõtetes, ulatudes 87 protsendini kõikidest info ja side ettevõtete investeeringutest, millele järgneb üheksa protsendiga programmeerimine.

2013. aastal tegutses info- ja sidevaldkonnas ligi 3000 ettevõtet, mille puhul on põhiliselt tegemist alla kümne hõivatuga infotehnoloogiavaldkonna mikroettevõtetega. Töötajate arv sektoris ulatus 19 700 inimeseni, moodustades kolm protsenti kogu tööhõivest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. June 2014, 10:27
Otsi:

Ava täpsem otsing