Puhkepäev. Armastame asju ja tarbime inimesi

04. juuli 2014, 00:00

Monoteatri uuslavastuse “Liblikad siseorganites ehk Armastus päästab maailma” keskmes on armastuse teema Eesti tänapäevases ühiskonnas. Tunnetega on midagi  viltu, samas midagi on ka ehtne.

Monoteatri juhi Karl Kermese sõnul räägib tükk armastusest – näitlejad püüavad leida vastust küsimustele, mis on armastus ja mida see meiega teeb. Laval on näitlejad Piret Kalda ning Jan Uuspõld.

Mustrid tarbimisühiskonnast. Tüki autor ning lavastaja on Rein Pakk, kes on Monoteatri ja Jan Uuspõlluga koostööd tegemas kolmandat korda. “Esimene lavastus oli Uuspõllu “Minu elu meedias”, kus me püüdsime luua stand-up lavastust, aga välja tuli kriitilisemat sorti monoetendus. Uue katse tegime eelmisel aastal Jani etenduses “Miks mina?”, kus püüe stand-up’iga õnnestus. Täna oleme lavale minemas väga mitmekihilise erinevatest žanritest pärit materjaliga, mis on osaliselt stand-up tekst ja osalt läbilavastatud situatsioonikomöödia, kus on ka balletinumbreid,” rääkis Kermes. Näidendi tekst on ühislooming, millesse on ideid panustanud nii mõlemad näitlejad kui ka lavastaja.

Lavastuse sünni ajendiks nimetas Kermes üht Eesti kollase meedia väljaande vahendatud seika, kus sooviti õnne ühele mehele isaks saamise puhul, samas ära märkides, et mees oli just maha jätnud oma eelmise naise koos kolme lapsega. “Sealt tekkis küsimus, mida kultiveerib tänane ajakirjandus ja mis väärtusi see ühiskonda viib? Mille puhul me soovime üksteisele õnne ja mis on selle taga,” sõnas Kermes.

“Kui vanasti armastasid inimesed inimesi, siis pärast seda, kui hakati rohkem tarbima, hakati armastama asju. Inimesed armastavad autosid, saapaid ja kodusid. Teisi inimesi aga tarbivad. Kui suhted kuluvad, siis ei osata neid enam lappida, vaid vahetatakse vana välja. Ühesõnaga me armastame asju ja tarbime inimesi,” kirjeldas Kermes lavatuse problemaatikat. “Liblikad siseorganites” on katse probleemi lähemalt uurida, samas selle üle kõvasti nalja visates.

Meeste ja naiste teemad. Kui lavastust saadab edu, võib “Liblikatest siseorganites” saada sama suur hitt, nagu oli Uuspõllu “Ürgmees”. “Seda me vähemalt loodame,“ rääkis Kermes. Eeldusi hitiks saada lavastusel on. See käsitleb sarnaselt nagu “Ürgmeeski” meeste-naiste teemasid, samal ajal on teemad esitatud rikkalikumal ning täiustatumal kujul. Et nii nais- kui ka meespoolus võrdselt sõna saaks, on seekord lisaks Uuspõllule laval ka naine – Piret Kalda.

 

Komöödia

 • “Liblikad siseorganites ehk Armastus päästab maailma”

Autor/lavastaja:
Rein Pakk
Osades: Jan Uuspõld, Piret Kalda
Piletid: 8–40 eurot
Esietendus: 5. juulil kl 20 Rakvere linnuses
www.monoteater.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  03. July 2014, 21:03
  Otsi:

  Ava täpsem otsing