Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Puhkepäev. Moldova maitseb mõnusalt

    Järjekordne tare-tarekese stiilis turistilõks, arvasin ma, kui Tallinna vanalinnast Uuelt tänavalt Moldova restorani leidsin.  Aga eksisin – Lautariis tehakse süüa sooja südame ja osavate kätega.

    Tallinna vanalinna Itaalia, Vene, Lähis-Ida, Prantsuse ja teab-mis-veel rahvusliku köögiga restoranid said eelmise aasta lõpus täiendust, Uuel tänaval avati Moldova tavern. Esmakordselt Eestis.
    Igasugune kulinaarse perspektiivi avanemine teeb rõõmu, seetõttu on väikese Moldova väikese taverni tulek minu jaoks palju olulisem gurmeesündmus kui ühe järjekordse Itaalia või Vene söögikoha lisandumine.
    Televiisoriga tavern. Aga ikkagi sai seekordne restoranikäik ette võetud ilma erilise optimismita: enne Lautariid samas kohas asunud söögikohad pole olnud isuäratavad. Kõigepealt läks tükk aega sobiva laua leidmiseks, üks oli televiisorile liiga lähedal, teine liiga köögiukse lähedal, kolmas otse kõlarite all ja neljanda toolid olid nii madalad, et vaid ninaots ulatus lauani. Lõpuks otsustasime siiski televiisori kasuks.
    Kui televiisor, kõlarid ja baarilett välja arvata, oli Lautarii tavern mis tavern: valgeks krohvitud seinad, madalad laed, tikitud linikud (üks isegi televiisorit ja teine veinikappi ehtimas), päevalilledega pildid ja külakeraamika. Isegi kelnerid olid pigem lihtsate külapoiste kui väljaõppinud linnakelnerite moodi – see mõjus vägagi värskelt. Tellimisel pidi eesti keelele inglise keele lisaks võtma, see lisas külamiljööle omajagu pikantsust.
    Menüü pakkus senitundmatuid nimetusi: mamaliga, costita, kõrnetsei, mititei, aga justkui ebaledes. Et kas nii võõrast toitu keegi sööma tuleb. Igaks juhuks, mine nende sööjate maitseid tea, oli menüü alguses ka räim rukkileival, lõpus rib-eye ja New Yorgi steik ning piprapihv. Nende poole ma ei vaadanudki, otsisin ikka kõige moldovalikumat.
    Alustasime placinta’ga: õlis küpsetatud kartulipirukad, natuke tšebureki moodi, ainult väiksemad. Järgnes salat Moldova värske köögivilja ja brõnsaga, täiendatud oliividega ja üle puistatud kõrvitsaseemnetega. Tegemist oli pealtnäha täiesti tavalise kurgi-tomati-redisesalatiga, aga maitses hästi: köögiviljad olid hästi valitud, küpsed, ja maitset kujundas kastmes kasutatud päevalilleõli, mis pärast lõputuid (kehvi) oliiviõlisid mõjus üllatavalt värskelt.
    Võõrad road, kodused maitsed. Eriliselt hea oli aga Karpaatide borš baklažaaniga – seda teen ma kindlasti kodus järele – ja kõrnetsei, kodused vorstikesed. Siin kuulsa supimaa Venemaa kõrval elades olen ma ikka arvanud, et tean nende boršist juba kõike, aga baklažaani pole selles veel kohanud.
    Supiga on nii, et pane sinna mida iganes, peaasi et puljong on korralik ja Lautariis oli see tõeliselt rikkalik. Vorstikesed tegi maitsvaks aga korralik lihane täidis ja harjumuspärasest pisut erinev maitsestus – mida muud selle lihtsa toiduga veel teha saab?
    Kui lõpetuseks olime ära söönud veel aprikoosiparfee ning Kreeka pähklitega täidetud ploomid vahukoorega, oli tunne, justkui oleks maa-vanaemal külas käinud. Muidugi Moldova, mitte Lõuna-Eesti vanaemal. Ja neid vanaema vorstikesi ja ploome olen ma valmis ikka ja jälle sööma.
     
    Maitseelamus
    Lautarii
    Aadress: Uus 25, TallinnTelefon: 66 999 22Avatud: P–N 10–23,R–L 10–02
    toit: 7teenindus: 7interjöör: 7põhiroogade hinnad: 7,50–18,90 eurot
    Hinnang : 21
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.