Josing: hinnalangus pakub hingetõmbeaega

Pille Ivask 07. juuli 2014, 16:57

Kuna Eesti majandus on väike ja sõltub paljuski sisendhindade muutusest, siis ei maksa majanduslangust ja hindade alanemist peljata, rääkis majandusteadlane Marje Josing.

Josingu hinnangul on majanduslangus ning hindade odavnemine seotud pigem globaalsel tandril toimuvaga ning Eestile see midagi hullu ei ennusta. Pigem on tegu tema sõnul hingetõmbeperioodiga, kus tarbija saab rõõmustada veidi odavamate hindade üle.

Lisaks märkis Josing, et majanduslangus pole otseselt inimesteni jõudnud – näiteks pole suurenenud töötusemäär, samuti pole vähenenud palgad. Ta ei näe ka praegu sektorit, kes languse tõttu kannataks.

Statistikaameti andmeil on eeskätt alanenud nii elektri, toidukaupade kui ka sideteenuste hinnad. Josingu hinnangul peaks toiduainete hindade langust vaatama eeskätt pikemas perspektiivis. Kui mõni aeg tagasi oli näiteks piimatoodete hinna kasv Euroopas esirinnas, siis on mõistetav, et igavesti hinnatõus kesta ei saa ning millalgi peab kasv järele andma.

Elektrihinna alanemine tuleneb eeskätt möödunudsuvisest elektribörsi avamisest, mis tõstis elektri hinnad mõneks ajaks rekordkõrgustesse.

Josing lausus kokkuvõtteks, et langus ei mõjuta Eesti konkurentsivõimet ja tegu on peamiselt hooajalise trendiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2014, 10:32
Otsi:

Ava täpsem otsing