Swed: hinnatõus hakkab kiirenema

1321-aripaev 07. juuli 2014, 11:09

Tarbijahindade alanemine juunis võrreldes eelmise aastaga oli oodatav ja suvekuudel jääb madal inflatsioon püsima, teatas Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Statistikaamet teatas täna, et tarbijahinnaindeks muutus juunis oli võrreldes maiga 0,0% ja võrreldes eelmise aasta juuniga -0,4%.

Elmiku sõnul oli langus oodatav. Sarnaselt statistikaametile kirjeldas ta, et tarbijakorvi mõjutas aastases võrdluses enim elekter, lisaks odavnesid mobiilsideteenused, transport, haridus ja toit. Toidu hinnad alanesid Eestis teist kuud järjest.

"FAO (ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon - toim) koostatud globaalne toidukaupade hinnaindeks langes juunis kolmandat kuud järjest peamiselt seoses teraviljade hindade alanemisele. Seda soodustasid parem oodatav saagikus ja Ukraina nisu ekspordiga seotud riskide alanemine," teatas Elmik.

Swedbanki vanemökonomist märkis, et mootorikütus juunis veidi kallines, sest tõusis maailmaturu nafta hind seoses rahutustega Iraagis. Kütusehinda kergitas ka euro nõrgenemine. Maiga võrreldes odavnes euro USA dollari suhtes 1% võrra.

Aktsiisimäärade tõus aasta algul kasvatas alkoholi ja tubaka hindu.

"Suvekuudel madal inflatsioon püsib. 1. juulist peaksid mobiilandmeside rändlusteenuse piirhinnad Euroopa Liidus veelgi langema. Tarbijahindade kasv peaks kiirenema aasta teises pooles. Ootame toiduainete hinnatõusu ja euro nõrgenemist, mis kergitab erinevate importkaupade hindu. Septembrist alates kaob ka tasuta kõrghariduse rakendumise mõju tarbijakorvi hindadele," kirjeldas Elmik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    09. July 2014, 11:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing