Avaliku asemel hoopis hiiliv Eesti Energia erastamine

09. juuli 2014, 00:00

Selmet Eesti Energia avatult ja läbipaistvalt börsile viia, on riigifirmat aastate jooksul vähe­haaval ning hiilivalt erastatud.

“Igal juhul tuleb Eesti Energia probleemideks jupitada ja ka sellega tegelda. Üksikute projektide, liitmise-lahutamise põhjendatus või mittepõhjendatus tuleb kõik üle vaadata,” ütles rahandusminister Jürgen Ligi ajal, kui valitsus tõstis Eesti Energia tema haldusalasse. See juhtus mullu kevadel. Varem valitses energiafirmat majandus­ministeerium.

Selgub aga, et jupphaaval on Eesti Energiat ka erastatud. Nimelt on Sandor Liive juhitud Eesti Energia ainuüksi viimase viie aastaga müünud osaluse viies firmas, neist lõviosa eraettevõtetele. Kõige värskem, seitsme miljoni euro suurune tehing, sõlmiti juunis, kui sündis leping elektri- ja sidevõrke ehitava tütarettevõtte ­Võrguehitus müügiks ­Saksa päritolu ­Leonhard Weissile. ­Lisaks müüdi aastal 2012 Televõrgu aktsiad Tele2-le ja Kohtla-­Järve Soojuse enamusosalus ­Viru Keemia Grupile. Kaks ­tehingut on toimunud ka riigiga, kui 2010. aastal müüdi Elering ning mullu sidusettevõtte Estlink vara omakorda ­Eleringile ja ­Fingridile.

Ettevõtte seisukohast on ilmselt tegu kaalutletud ja mõistliku korrastamisega, kus keskendutakse põhitegevusele ning vähemolulistest ja -kasumlikest projektidest loobutakse. Kuna tegu on aga riigifirmaga, satub mõistagi iga tehing terava tähelepanu alla. Just nagu börsifirmadel, kelle vastu investorid ja avalikkus kõrgendatud huvi tunnevad.

Otsus tagantjärele faktina. Kuid vastupidiselt avalikult noteeritud firmadele on riigile kuuluva Eesti Energia puhul osa tegevuste lahtiriigistamist investorile (firmaomanikust maksumaksjale) esitatud juba tagantjärele faktina. Nii otsuse põhjendamine kui ka mõju ­ettevõtte väärtusele on jäetud tagaplaanile.

Selle haiguse raviks on parim lahendus lähtuda börsireeglitest. Samas plaan viia ­Eesti Energia börsile, mis oli aastatel 2010-2011 lõpusirgel, kuid siis toonase valitsusjuhi Andrus Ansipi otsusel diskvalifitseeriti, on sügavale maha maetud. Asjata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. July 2014, 19:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing